• Αρχική
  • Άρθρα
  • Για πρώτη φορά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β πέταξαν πάνω από τη Σουηδία

Για πρώτη φορά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β πέταξαν πάνω από τη Σουηδία

Στις 20 Μαΐου δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά  Β-1Β απογειώθηκαν από τη βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα με προορισμό τους αιθέρες πάνω από τη Σουηδία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα αεροσκάφη εισήλθαν αρχικά στο Βρετανικό εναέριο χώρο όπου συνοδεύτηκαν από μαχητικά Typhoon, συνέχισαν την πορεία τους προς τη Νορβηγία όπου ανέλαβαν τη συνοδεία τους τα F-35A της Νορβηγικής αεροπορίας ενώ πραγματοποίησαν και χαμηλή διέλευση πάνω από τη βάση που εδράζονται τα Νορβηγικά F-35, την αεροπορική βάση του Orland. Έπειτα , κατευθύνθηκαν προς τον τελικό προορισμό, τη Σουηδία όπου τα σουηδικά μαχητικά Grippen συνασκήθηκαν με τα βομβαρδιστικά σε αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στο πεδίο βολής του Vidsel.

Μετά το πέρας των ασκήσεων, τα βομβαρδιστικά επέστρεψαν στη βάση τους στη Νότια Ντακότα. Όλη η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από ένα KC-135 Stratotanker της RAF και ένα KDC-110 της Ολλανδικής αεροπορίας τα οποία ανεφοδίασαν τα βομβαρδιστικά και τα μαχητικά συνοδείας καθ΄όλη τη διάρκεια της άσκησης. Να σημειωθεί ότι τα Β-1Β δεν προσγειώθηκαν σε καμία βάση για ανεφοδιασμό.

Με τέτοιες ασκήσεις οι Η.Π.Α. επιδεικνύουν τη δυνατότητάς τους να εκτελέσουν διηπειρωτικές επιχειρήσεις μαζί με τους συμμάχους τους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια άσκηση λαμβάνει χώρα και είναι αποτέλεσμα της θέλησης των Η.Π.Α. να δείξουν σε φίλους και εχθρούς ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες των Η.Π.Α. παραμένουν ισχυρές και μη αμφισβητήσιμες. 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την άσκησηq

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:USAF