Γερμανία: Το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αυξήσει τους εφέδρους στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το υπουργείο 'Αμυνας σχεδιάζει την αύξηση του αριθμού των εφέδρων, ως λύση στο σοβαρό έλλειμμα προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Αντρέας Χοπ, στο υπουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός προκειμένου να καταγραφεί, να εκπαιδευτεί και να εξοπλιστεί ικανός αριθμός εφέδρων, στα πρότυπα της πρακτικής που ακολουθήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με στόχο να υπάρχουν μελλοντικά έως και 60.000 διαθέσιμοι έφεδροι. «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προσαρμόσουμε την εφεδρεία στις τρέχουσες απαιτήσεις της πολιτικής ασφάλειας», τόνισε ο αξιωματικός και διευκρίνισε ότι εξετάζεται ακόμη πόσοι πολίτες, οι οποίοι έχουν κατά το παρελθόν υπηρετήσει στην Bundeswehr, θα ήταν κατάλληλοι σε περίπτωση ανάγκης.

Συνολικά, η Bundeswehr διαθέτει σήμερα 181.500 στρατιώτες και εκτιμάται ότι της λείπουν περίπου 100.000, κυρίως λόγω της αναστολής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που αποφασίστηκε το 2011. «Υποθέτουμε ότι υπάρχουν περίπου 800.000 άτομα που μπορούν ακόμη να κληθούν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο. Έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, έχουν αποχωρήσει, αλλά βρίσκονται εντός των ορίων ηλικίας. Ο αριθμός αυτός μειώνεται βεβαίως κάθε χρόνο», σημείωσε ο κ. Χοπ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο ΝΑΤΟϊκός σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή του στόχου από 203.000 στρατιώτες σταδιακά σε περισσότερους από 272.000. Ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρότασή του για την στρατιωτική θητεία, με την αντιπολίτευση να ζητά ήδη την υπό όρους επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί