Γερμανία: Οι πολίτες φοβούνται πόλεμο με την Ρωσία

Τι αναφέρει δημοσκόπηση

Σύμφωνα με  δημοσκόπηση   του γερμανικού ZDF, ο αριθμός των Γερμανών που πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα κερδίσει στη σύγκρουση με τη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίστοιχα, μόνο το οκτώ τοις εκατό αναμένει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει. Τον Αύγουστο του 2023 ήταν ακόμα 21 τοις εκατό. Από την άλλη πλευρά, το 82 τοις εκατό των ερωτηθέντων είναι δύσπιστοι ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη βοήθεια όπλων που προμηθεύονται από τη Δύση – τον Αύγουστο το ποσοστό ήταν ακόμα στο 70%.

Και παρόλο που σχεδόν κανένας από τους ερωτηθέντες δεν πιστεύει ότι μια ουκρανική νίκη είναι δυνατή, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο , ο αριθμός εκείνων που τάσσονται υπέρ της περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία έχει αυξηθεί. Ενώ το μερίδιό τους ήταν 33 τοις εκατό τον Φεβρουάριο, τώρα έχει αυξηθεί στο 42 τοις εκατό. Το 22 τοις εκατό είναι υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο από την Δύση (Φεβρουάριος: 28 τοις εκατό). Για το 31 τοις εκατό, ο προηγούμενος όγκος θα πρέπει να παραμείνει ο ίδιος (Φεβρουάριος: 33 τοις εκατό).

Η έρευνα του ZDF αποκαλύπτει μια εξαιρετικά αντιφατική στάση μεταξύ μεγάλων τμημάτων του γερμανικού πληθυσμού: Αν και η νίκη της Ουκρανίας φαίνεται αδύνατη, η υποστήριξη για επέκταση της δυτικής οπλικής βοήθειας αυξάνεται – γεγονός που καθιστά πιο πιθανή μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, την οποία φοβούνται όλο και περισσότεροι Γερμανοί.  

Πάνω από τους μισούς από αυτούς – το 53 τοις εκατό – φοβούνται ότι θα υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη στην οποία θα εμπλακεί η Γερμανία και η Bundeswehw (Γερμανικός Στρατός). Τον Νοέμβριο του 2023, το 39 τοις εκατό εξέφρασε μεγάλη ή πολύ μεγάλη ανησυχία για ένα τέτοιο σενάριο.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί