“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε” την επίσκεψη αυτή “την προσεχή εβδομάδα”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του οργανισμού χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς η εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου προκαλεί κινδύνους για τον τοπικό πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Ο ΔΟΑΕ είχε καλέσει σε “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” γύρω από την περιοχή μερικές ημέρες αργότερα, καθώς μαίνονταν οι μάχες σε κοντινή απόσταση, “προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό δυστύχημα που μπορεί να έχει σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες”.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε πει τότε πως ήταν “προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών” ώστε να “συνεχιστεί η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας” για την κατάσταση, η οποία τότε ήταν υπό έλεγχο σύμφωνα με τους Ρώσους.
Από την έναρξη του πολέμου, ο ΔΟΑΕ απευθύνει συχνά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού δυστυχήματος, κυρίως στον σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον Μάρτιο του 2022 από τη Μόσχα.
Προσώρας εκτός λειτουργίας, υπήρξε στόχος πληγμάτων κατ΄επανάληψη για τα οποία η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως ο Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στα τέλη Αυγούστου.
“Αναμένουμε πως η κατανόηση του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ουκρανικές προκλήσεις εναντίον ρωσικών πυρηνικών σταθμών θα οδηγήσει τη διεύθυνση του IAEA να αναλάβει σαφή δράση προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στη Ζαπορίζια και στο Κουρσκ”, είπε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σπάνια μετάλλαξη δίνει σε αλεπού απόχρωση που δεν έχετε ξαναδεί (Vid)
- ΟΑΣΘ-Θεσσαλονίκη: Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν εισιτήρια
- Βοηθάει στρατιωτικά η Ρωσία το Ιράν; Επίσημα το διαψεύδει, αλλά…
- Το Πακιστάν συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν έπειτα από προσωρινή παύση
- Τραμπ: Οι χώρες του NATO δεν έχουν κάνει “απολύτως τίποτα” για να βοηθήσουν με το Ιράν
- ΥΠΑΑΤ: 45 προσλήψεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Ποιες ειδικότητες ζητούνται
- Έκθεση διαπιστώνει ανησυχητική αύξηση του αριθμού των πυρηνικών όπλων
- 35χρονος επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Κυρ. Μητσοτάκης για αύξηση κατώτατου μισθού: Τον είχαμε παραλάβει το 2019 στα 650 ευρώ
- «Διπλωματικός ελιγμός»; Τρία σημαντικά διακυβεύματα για τις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν









