• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Φλέγεται» ο Καύκασος! Στρατιωτικός νόμος σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και μεταφορά πυραύλων στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φλέγεται» ο Καύκασος! Στρατιωτικός νόμος σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και μεταφορά πυραύλων στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στρατιωτικός νόμος έχει κηρυχθεί σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, που έχει σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.

Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπου από το πρωί σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται σχετικά με το ποιος εκκίνησε τις εχθροπραξίες, ενώ υπάρχουν αναφορές περί νεκρών, τραυματιών και καταλήψεις περιοχών.

Σύμφωνα με το Sputniknews, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, με δήλωσή του, αναφέρει πως συνολικά 16 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ ισχυρίζεται πως υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες.

Το Αζερμπαϊτζάν, με τη σειρά του, ισχυρίζεται πως έχουν τραυματιστεί περί τους 14 αμάχους ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων.

«Στις 27 Σεπτέμβρη, περίπου στις 6:00 τα ξημερώματα, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, προκαλώντας προκλήσεις μεγάλης κλίμακας, έβαλλαν εναντίον των θέσεων των ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής, καθώς και οικισμών στην περιοχή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν νωρίτερα σήμερα.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου η Αρμενία εξέδωσε κάλεσμα για επιστράτευση, ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρονται πύραυλοι στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Στρατιωτικός νόμος

Στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου προχώρησε η Αρμενία το πρωί του Σαββάτου, ενώ το απόγευμα ίδια απόφαση έλαβε και η αντιμαχόμενη πλευρά, για ορισμένες, όμως, περιοχές της.

«Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης, στρατιωτικός νόμος και πλήρης επιστράτευση κηρύσσονται στην Αρμενία. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις μπαίνουν αμέσως σε ισχύ, έπειτα από την επίσημη δημοσίευσή τους. Καλώ όλο το στρατιωτικό προσωπικό να παρουσιαστεί στις κατά τόπος στρατιωτικές υπηρεσίες» έγραψε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, στο Facebook.

«Ετοιμαστείτε να υπερασπιστείτε την ιερή πατρίδα», συμπλήρωσε.


Στην ίδια γραμμή και η βουλή του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε ορισμένες πόλεις, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης. Μεταξύ των περιοχών που περιλαμβάνονται στο πλάνο είναι η πρωτεύουσα, Μπακού, αλλά και οι πόλεις Γκάντζα, Γιεβλάκ και Γκοϊγκόλ.