• Αρχική
  • Άρθρα
  • F/A-18-E/F SUPER HORNET: Το μαχητικό που είχε προταθεί στην Πολεμική Αεροπορία-BINTEO

F/A-18-E/F SUPER HORNET: Το μαχητικό που είχε προταθεί στην Πολεμική Αεροπορία-BINTEO

Μετά την παρουσίαση του δικινητήριου αεροσκάφους διάδοχος F-15 EX, συνεχίζουμε την παρουσίαση του αεροσκάφους που εξόπλισε τις μοίρες των αεροπλανοφόρων του USN μετά το εξαιρετικό F-14 Tomcat, το F/A-18 Super Hornet.

Η McDonnel Douglas  σχεδίασε και ολοκλήρωσε ένα αεροσκάφος το οποίο κινείται από 2 κινητήρες  F114-GE 400 της general Electric οι οποίοι κινούν το αεροσκάφος με ώση 13.000 λιβρών ο ένας και με τη χρήση του μετακαυστήρα αγγίζει ο κάθε ένας τις 22.000 καθιστώντας το αεροσκάφος να μπορεί να σηκώσει το φορτίο των 21 τόνων του σε διαμόρφωση μαχητικού ή να ανυψώσει το μέγιστο βάρος των 29 τόνων σε πλήρως οπλισμένο αεροσκάφος. Η μέγιστη ταχύτητά του αγγίζει το 1,6 Mach σε ύψος 12 χλμ . με την προσθήκη 4 εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου η μέγιστη εμβέλεια του αεροσκάφους αγγίζει τα 2.300 χλμ οπλισμένο μόνο με 2 πυραύλους ΑΙΜ 9.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο των 20 χιλ με αναχορηγία 400+ βλημάτων ενώ μπορεί να δεχθεί πλήθος πυραύλων και βομβών στις πτέρυγες και την άτρακτο. Από πλευράς πυραύλων αέρος-αέρος τους ΑΙΜ 7, ΑΙΜ 9 και ΑΙΜ 120 ΑΜRAAM, πλήθος βομβών και πυραύλων αέρος-εδάφους όπως οι JSOW και JASM

Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ AESA APG-79 και πλήρη συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως το  ALQ-165 ή το ΑΝ/ΑLE-214 το οποίο είναι ενσωματωμένο σύστημα αντι-ηλεκτρονικού πολέμου με το εξελιγμένο στα νέα δεδομένα πιλοτήριο, δηλαδή με κατάλληλη οθόνη. Με εξελιγμένο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (data link) πρόκειται για αεροσκάφος κυριολεκτικά πολλαπλών ρόλων, ευέλικτου και με βαρύ φόρτο.

Η έκδοση του F/A-18 Growlerαποτελεί παραλλαγή του αεροσκάφους και πρόκειται ουσιαστικά για τη διθέσια έκδοσή του με κύρια αποστολή τον ηλεκτρονικό πόλεμο κατά τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι δείγμα του βάρους που δίνουν οι Αμερικανοί στη διεξαγωγή του σύγχρονου πολέμου μέσω της χρήσης ων ηλεκτρονικών μέσων για εντοπισμό, απεικόνιση, ιχνηλάτηση, παρεμπόδιση σημάτων και δεδομένων στο πεδίο κ.α. Εκεί εδράζεται και το μέλλον όπου ένα αεροσκάφος θα μπορεί να κατευθύνει τα υπόλοιπα μέσω ενός ισχυρού διαύλου μετάδοσης δεδομένων και απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο της τακτικής  κατάστασης .

Το αεροσκάφος κοστίζει 71εκ. ανά μονάδα και έχουν κατασκευαστεί περί τα 600 αεροσκάφη του τύπου. Η εταιρεία είχε προτείνει επίσημα την απόκτηση του μαχητικού από την Πολεμική μας Αεροπορία το 2009.

ΦΩΤΟ boeing.com