Έξι επιπλέον εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις – Patriot και S-300 στο επίκεντρο

Ποιά η συμφωνία για ελικόπτερα νέας γενιάς...

Ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την Τετάρτη τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, σχετικά με τα υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση. Στην ενημέρωση παρευρέθησαν και ο ΥΦΕΘΑ κ. Στεφανής, ο  Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος και οι Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ.

Ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για τα παρακάτω προγράμματα:

  • Την τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache
  • Την αναβάθμιση των ΜΕΑ τύπου Sperwer
  • Τη συντήρηση των Κ/Β Penguin Mk2
  • Τη σύμβαση FOS (Follow on SUpport) των Α/Α/ συστημάτων Patriot
  • Την υποστήριξη των Α/Α συστημάτων S-300 μαζί με την επαναπιστοποίηση των πυραύλων τους 48Η (48Ν6)
  •  Τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις Η.Π.Α. μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης FMS για την εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών C-130

Επιπλέον, τέθηκαν ακόμα τέσσερα προγράμματα προς γνωμοδότηση αρμοδιότητος του ΥΦΕΘΑ κ. Στεφανή και αφορούν:

  • Την ενεργοποίηση του Υποπρογράμματος για την προμήθεια ανταλλακτικών των ελικοπτέρων ΑΗ-64
  • Την προμήθεια γυροπυξίδων για τα πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού
  • Την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ταχύπλοων σκαφών
  • Την έκδοση κατακυρωτικής αποφάσεως διαγωνισμού σχετικώς με την προμήθεια υλικών λήξεως ορίου λειτουργίας και ζωής, καθώς και ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων.

Τα παραπάνω προγράμματα αποτελούν μέρος της προσπάθειας που γίνεται να έρθουν σε λειτουργική κατάσταση αλλά και να έχουν ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη, πολύ βασικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 Apache είναι κρίσιμη καθώς τα ελικόπτερα αυτά αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος στη Θράκη. Το πόσο κρίσιμο είναι να λειτουργούν πλήρως τα Α/Α συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει η Ελλάδα δηλαδή των Patriot και των S-300 είναι εκ των ουκ άνευ. Η ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης είχε συναντηθεί αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες με ρωσική αντιπροσωπεία και φαίνεται ότι έκλεισε η υποστήριξη των S-300 και των πυραύλων τους.

Η υποστήριξη των μεταγωγικών C-130 εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών να επαναφερθεί ο στόλος των αεροσκαφών αυτών σε διαθεσιμότητα μετά την αποστολή αεροσκαφών στο Ισραήλ για την εκτέλεση της συντήρησής τους. Τα βλήματα Penguin λογικά είναι αυτά των Α/Υ ελικοπτέρων και χρειάζονταν επαναπιστοποίηση άμεσα ενώ το πρόγραμμα για τα ταχύπλοα σκάφη μάλλον αναφέρεται στα σκάφη MAGNA του Πολεμικού Ναυτικού.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Εκτός των άλλων αξιοσημείωτη είναι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία προκειμένου να κατασκευάσουν την νέα γενιά ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ.

Σκοπός τους είναι να αντικατασταθεί ο υπάρχων στόλος μέχρι το 2035, ενώ το πρόγραμμα ονομάζεται «Next-Generation Rotorcraft Capability (NGRC)». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι πέντε αυτές χώρες- σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός νέου τύπου ελικοπτέρου πολλαπλών δυνατοτήτων.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί