Έτσι θα εκτοξευτεί η Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα – Τα βήματα που θα αλλάξουν τις ισορροπίες

Εκδόθηκε η λίστα με τις αμυντικές βιομηχανίες από το ΓΕΕΘΑ

Το ΓΕΕΘΑ δημοσίευσε τη λίστα των εταιρειών της χώρας οι οποίες είναι είτε καθαρά αμυντικές είτε διαθέτουν κλάδους που ασχολούνται με πολεμικό εξοπλισμό και την υποστήριξή του. Ο αριθμός αυτών αγγίζει τις 62 ενώ δεν είναι όλες οι εταιρείες στη λίστα αφού είναι επιλογή των εταιρειών η ένταξή τους στη λίστα ή όχι.

Η αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα δεν είναι κάτι το ανύπαρκτο και παράγει σε αρκετές περιπτώσεις αξιόλογο ποιοτικά υλικό όπως έχει γραφεί αρκετές φορές από το el.gr. Το ζήτημα είναι ότι η αμυντική βιομηχανία που είναι ως επί το πλείστον ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρειάζονται και το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον και τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για να δουλέψουν και να παράξουν ποιοτικό υλικό και ποσότητες.

Αυτό δε θα γίνει όσο υφίστανται στην Ελλάδα κομμουνιστική νοοτροπία και απαξίωση για τον τομέα και φυσικά δεν υπάρχει σχεδιασμός για την κατεύθυνση που θέλουμε ο τομέας να ακολουθήσει όσον αφορά τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2020 να μη μπορούμε να κατασκευάσουμε επιτυχώς στα ναυπηγεία μας έστω το σκάφος ενός μεγάλου πολεμικού πλοίου(6.000t +), είτε γιατί τα ναυπηγεία δε λειτουργούν σωστά, είτε γιατί δεν υπάρχει η τεχνογνωσία, είτε γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι αυτό.

Τα βήματα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας είναι συγκεκριμένα:

  • Υπαγωγή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλων των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών
  • Εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για αυτές με το δημόσιο να κρατά ένα ποσοστό αυτών στην κυριότητά του
  • Δημιουργία ξεχωριστής διεύθυνσης σε κάθε επιτελείο το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα πάνω στα υπάρχοντα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα δέχεται και θα υποβάλει προτάσεις για την αναβάθμιση των υπαρχόντων και για νέα συστήματα τα οποία θα δίνει για ανάπτυξη στις εγχώριες εταιρείες. Κάτι ανάλογο κάνουν οι Ισραηλινοί εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα τη δημιουργία κορυφαίων συστημάτων όπως το Merkava κ.α.
  • Έγκριση ικανών κονδυλίων(όχι ψίχουλα) από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για την ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων που το αφορούν και προώθησή τους στις ανάλογες βιομηχανίες με συγκεκριμένες ρήτρες στο χρονοδιάγραμμα και τα αποτελέσματα που αυτές πρέπει να αποδώσουν. Τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να πιάνουν τόπο και να μη σπαταλούνται. Υποτίθεται ότι κάτι ανάλογο προβλέπεται ήδη αλλά δεν εφαρμόζεται ευρέως.
  • Ξεχωριστό οικονομικό και φορολογικό πλαίσιο για τις βιομηχανίες που εντάσσονται στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών
  • Απλοποίηση της διαδικασίας συμβάσεων του ΥΠΕΘΑ
  • Ενίσχυση των εξαγωγών του τομέα προς τρίτες χώρες, εξαιρουμένων των συμμάχων της Τουρκίας.

Με τα παραπάνω βήματα και κάποια ακόμα, όπως επίσης και με την παροχή χρηματοδότησης όπου κρίνεται αναγκαίο καθώς χωρίς χρήματα τίποτα δεν κινείται,  ο τομέας θα μπει κυριολεκτικά σε φάση εκτόξευσης με αντίκτυπο και στην οικονομία της χώρας καθώς νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και οι εξαγωγές σημαίνουν ότι συνάλλαγμα από το εξωτερικό θα έρχεται στη χώρα δηλαδή, κανονική ανάπτυξη. Η βάση υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό(μηχανικοί, τεχνικοί) και υποδομές ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τη λίστα με τις αμυντικές εταιρείες όπως δημοσιεύθηκε από το ΓΕΕΘΑ μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί