• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιτυχία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης

Επιτυχία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης

ο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε ότι Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα, κατάφεραν να κερδίσουν χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει σχετικά:

Η Ελλάδα σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στον Τομέα της ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων: Τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, συντονιζόμενες από Ελληνικές Εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, διεκδίκησαν και πήραν χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούνται αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις από Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και μετά αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι 16, μεταξύ των οποίων όλες οι ελληνικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις αφορούν προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Με συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό από την Ε.Ε., 27 εκατ. ευρώ, εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και υπηρεσίες των Υπουργείων θα εργαστούν εντατικά τα επόμενα πέντε χρόνια για να παρουσιάσουν σύγχρονα, καινοτόμα συστήματα, των οποίων οι διαμορφώσεις αξιολογήθηκαν με τις καλύτερες κριτικές από έμπειρους Ευρωπαίους αξιολογητές, καθώς και εγκρίθηκαν από εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της Ε.Ε.”

Τα παραπάνω αφορούν τα προγράμματα που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι εταιρείες αυτές κερδίζουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση γι αυτά τα προγράμματα καθώς είναι αρκετά σημαντικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις με αυτό που ξεχωρίζει φυσικά να είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός καθαρά ελληνικού UAV από την Intracom Defence. Προ μερικών μηνών ο ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος είχε δεσμευτεί ότι η Ελλάδα θα ξεκινούσε την ανάπτυξη εγχώριου τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος, πράγμα που θα πραγματοποιηθεί τελικά με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.