• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιστρέφει στην ενεργό δράση το αεροπλανοφόρο Theodore Roosvelt (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστρέφει στην ενεργό δράση το αεροπλανοφόρο Theodore Roosvelt (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πανδημία δεν έπληξε μόνο ανθρώπους και οικονομίες αλλά ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις διαφόρων χωρών με τις Η.Π.Α. να γίνονται πρωταγωνίστριες όταν μαθεύτηκε πως στο πυρηνικό αεροπλανοφόρο Theodore Roosvelt είχαν εντοπιστεί πολλά κρούσματα κορονοϊού.

Η προσπάθεια του τότε κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου να πείσει τους προϊσταμένοςυ του για ελιμενισμό στη νήσο του Γκουάμ και η απόρριψη των αιτήσεών του, είχε κάνει τον Αμερικανό διοικητή να κάνει το ζήτημα δημόσιο με σκοπό να προστατέψει το πλήρωμα πράγμα που δίχασε τις Η.Π.Α. προκαλώντας σάλο. Τελικά το πλοίο ελιμενίστηκε στο Γκουάμ και το πλήρωμα επέβαινε στο πλοίο ανά βάρδιες θα λέγαμε ώστε να παραμένει επιχειρησιακό αλλά με το λιγότερο δυνατό αριθμό. Ο δε διοικητής του πλοίου παύθηκε των καθηκόντων του και αποχώρησε επευφημούμενος από το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, ενώ αργότερα διαγνώστηκε και ο ίδιος με τον κορονοϊό.

Με δύο μήνες να έχουν περάσει από τα συμβάντα της τότε περιόδου, το αεροπλανοφόρο απέπλευσε από τη νήσο Γκουάμ προς τα στενά των Φιλιππίνων μετά από εξονυχιστική απολύμανση όλου του σκάφους, για να πραγματοποιήσει ασκήσεις ετοιμότητας. Το είδος αυτής της άσκησης δεν απαιτεί να βρίσκονται επί του πλοίου και οι 5.000 περίπου που απαρτίζουν το πλήρωμά του με αποτέλεσμα το πλήρωμα να μπορεί να εφαρμόζει καλύτερα αποστάσεις ασφαλείας και να είναι το αεροπλανοφόρο επιχειρησιακό.

Κάπου εδώ χρειάζεται να θιγεί και ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που αφορά τη φιλοσοφία του Αμερικανικού Ναυτικού το οποίο παρά την πανδημία ήθελε να κρατήσει το πλοίο πλήρως επιχειρησιακό  και οι ζωές των μελών του πληρώματος να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Με τις σχέσεις Η.Π.Α. και Κίνας διαταραγμένες και τα Κινεζικά πλοία να επιχειρούν, το USN ήθελε να περάσει μήνυμα ισχύος θέτοντας όλα τα διαθέσιμα συστήματα σε ετοιμότητα, όπως έκανε η USAF  στην αεροπορική βάση του Γκουάμ αλλά οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα εντός των Η.Π.Α. περισσότερο έβλαψαν . Απλά να γίνει κατανοητό ότι όταν αφορά στρατιωτικούς, οι αποφάσεις και η διαδικασία λήψη τους δεν άγονται από το ανθρώπινο συμφέρον αλλά από το κατά πόσο μία κίνηση θα επιφέρει περισσότερες απώλειες ή όχι.