«Θα δουλέψω για να κρατήσω το δεσμό της Διατλαντικής Συμμαχίας σταθερό σα βράχο», δήλωσε ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την αλλαγή ηγεσίας, μαζί με τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αναλαμβάνει τα ηνία του ΝΑΤΟ από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, και διαδέχεται τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της Ατλαντικής Συμμαχίας για δέκα χρόνια (από το 2014).
«Ο Μαρκ Ρούτε έχει τα προσόντα, την εμπειρία για να κάνει πραγματικά τη δουλειά του με εξαιρετικό τρόπο. Έχει το τέλειο υπόβαθρο για να γίνει ένας σπουδαίος Γενικός Γραμματέας», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της τελετής, επισημαίνοντας ότι, ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο Ρούτε εκπροσωπεί τη χώρα του στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ τα τελευταία 14 χρόνια. Από την πλευρά του, ο Μ. Ρούτε συνεχάρη τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ λέγοντας ότι χάρη στις προσπάθειές του, σε μεγάλο βαθμό, το ΝΑΤΟ σήμερα είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μ. Ρούτε τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει», επισημαίνοντας ότι για το ΝΑΤΟ αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Πρόσθεσε ότι παράλληλα το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά την κοινή άμυνα και την αποτρεπτική του ικανότητα, αλλά και να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους που έχει βάλει, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Λίβανο, ο Μ. Ρούτε απάντησε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τί συμβαίνει, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο ρόλο στην περιοχή και πρόσθεσε: «ελπίζουμε ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό».
Τέλος, ερωτηθείς αν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν ανησυχεί, καθώς θα μπορεί να συνεργαστεί με έναν από τους δύο υποψηφίους – είτε με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις είτε με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με όποιον κι αν κερδίσει.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo αρχείου: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Καμπανάκι» ΠΑΟΚ για τον αγώνα με τους Ισραηλινούς: «Η UEFA είναι αυστηρή σε θέματα πολιτικών μηνυμάτων»
- Χρυσοχοΐδης για τους οικισμούς Ρομά: «Αρχικά 70 νέοι αστυφύλακες θα ενισχύσουν την αστυνόμευση»
- Νέο «καραβάνι» δεκάδων αλλοδαπών νότια της Κρήτης
- Ελεύθερος ο άνδρας που έσφαξε ως θυσία αρνί στο Σέιχ Σου
- Δένδιας: Ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό με την προμήθεια τέταρτης φρεγάτας Belharra
- Στην νέα ψηφιακή εποχή μπαίνει και η Βουλή! Τι ακριβώς συνέβη
- Σαρώνει ο υπερτυφώνας Ραγκάσα – Συγκλονιστικό βίντεο με χείμαρρο να σπάει τζαμαρία ξενοδοχείου
- Συνεχίζουν οι Ρώσοι την προώθησή του στο Κουπιάνσκ
- Θεσσαλονίκη: Kapani Project 2025 – Η ιστορική αγορά της πόλης μεταμορφώνεται ξανά
- Αυτά δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης για τα ελληνοτουρκικά
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΑΠΑΝΙ

ΔΥΠΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΤΡΕΝΑ

ΚΑΙΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
