• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιπλέον συμμετοχές στη ΝΑΤΟική πρωτοβουλία Ναυτικών Μη Επανδρωμένων συστημάτων

Επιπλέον συμμετοχές στη ΝΑΤΟική πρωτοβουλία Ναυτικών Μη Επανδρωμένων συστημάτων

Η Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία Ναυτικών Μη Επανδρωμένων Συστημάτων η οποία έχει οργανωθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στην οποία συμμετείχαν μέχρι πρότινος 13 χώρες-μέλη της Συμμαχίας οι οποίες ήταν το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία , η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στην παραπάνω λίστα προστέθηκαν ακόμα δύο χώρες μέλη, ο Καναδάς και η Ρουμανία καθώς επίσης και η συνεργάτης της Συμμαχίας, η Αυστραλία. Στην τηλεδιάσκεψη, την εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Απτχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α.) ο οποίος και υπέγραψε το σύμφωνο.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει τα εξής:

“Ως πολυεθνικός κόμβος, η Πρωτοβουλία Ναυτικών Μη Επανδρωμένων Συστημάτων επιτρέπει στους συμμετέχοντες να συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές που σχετίζονται με την εισαγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στο ναυτικό τους.

Η πρωτοβουλία Ναυτικών Μη Επανδρωμένων Συστημάτων ξεκίνησε από τους υπουργούς Άμυνας από δεκατριών συμμάχων τον Οκτώβριο του 2018. Από τότε, η πρωτοβουλία οδήγησε σε μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών πειραματισμών, καινοτόμων ανταλλαγών με τον ιδιωτικό τομέα με την αρχικών προσπαθειών για την ανάπτυξη εξειδικευμένων δυνατοτήτων.”

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι επιβεβλημένη αν η χώρα μας επιθυμεί να καλύψει γρήγορα και αποτελεσματικά το χαμένο έδαφος στον τομέα της σχεδίασης και κατασκευής ΜΕΑ διαφόρων δυνατοτήτων, εξαιτίας της απραγίας των τελευταίων 10 χρόνων.

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.