Επέκταση του εμπάργκο όπλων από τον Καναδά στην Τουρκία

Η επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου τω Η.Π.Α. Τραμπ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Η τουρκική αυτή κίνηση είχε προκαλέσει σωρεία διεθνών αντιδράσεων με τις Η.Π.Α. ειδικά, να παλινδρομούν ως προς το πως ακριβώς θα δράσουν ενώ άρχισε η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα προς την Τουρκία λόγο της εκτός ορίων συμπεριφοράς της στη Συρία κατά των, από τους δυτικούς εξοπλισμένων, Κούρων.

Μία από τις χώρες που επέβαλε κυρώσεις ήταν ο Καναδάς, ο οποίος είχε επιβάλει εμπάργκο στην Τουρκία, δηλαδή ένα εμπάργκο όπλων. Το εμπάργκο από τον Καναδά θα είχε ισχύ έως τον Απρίλιο του 2020, τον οποίο διανύουμε, και οι Καναδοί σήμερα ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν το εμπάργκο απέναντι στην Τουρκία επ αόριστον.

Αυτό αποτελεί πλήγμα για τους Τούρκους οι οποίοι προμηθεύονταν από τον Καναδά σωρεία υλικού, από αλεξίπτωτα μέχρι κινητήρες αεροσκαφών και απάρτια γι αυτά, με συνολικό κόστος εξαγωγών για τη βορειοαμερικανική χώρα άνω των 100εκ. δολαρίων.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι Τούρκοι χάνουν ακόμα μία πηγή προμήθειας κρίσιμου υλικού καλής ποιότητας από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δυνατότητες παρασκευής ή ανάπτυξης νέων συστημάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Γερμανία δεν επιτρέπει να εξαχθεί προς την Τουρκία κρίσιμη τεχνογνωσία με την οποία οι Τούρκοι θα κατασκεύαζαν επιτυχώς τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης κίνησης του Altay, επίσης αναζητούσαν κινητήρα για UAVs τους μαζί και άλλα υποσυστήματα κ.α. Όλα αυτά στερούν από την Τουρκία τη δυνατότητα να ολοκληρώσει κρίσιμα γι αυτή συστήματα τα οποία θα της έδιναν αυτονομία στον οπλισμό αφού θα τα παρήγαγαν οι ίδιοι.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει και το μείζον ζήτημα των κυρώσεων που θα της επιβληθούν από ΝΑΤΟϊκές χώρες σε περίπτωση που πραγματοποιήσει τις βολές αποδοχής των S-400 στο οπλοστάσιό της πράγμα το οποίο θα σημάνει και την οριστική αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35 με ότι επίπτωση θα έχει αυτό στις μετέπειτα επιλογές των Τούρκων για νέο μαχητικό αεροσκάφος.

ΦΩΤΟ unsplash