• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εντός του 2021 η ολοκλήρωση των δοκιμών των ρωσικών υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Zircon

Εντός του 2021 η ολοκλήρωση των δοκιμών των ρωσικών υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Zircon

Οι Ρώσοι προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αναπτύξουν πυραύλους οι οποίοι θα κινούνται με υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και ένας από τους πυραύλους που έχουν προκύψει από αυτή τους την προσπάθεια είναι ο Zircon.

Πρόκειται για πύραυλο που μπορεί να ξεπεράσει σε ταχύτητα τα 7 Mach ενώ θα έχει εμβέλεια τουλάχιστον 1.000 χιλ. μεταφέροντας μία αρκετά μεγάλη εκρηκτική κεφαλή  διαφόρων τύπων. Η κύρια αποστολή των εν λόγω πυραύλων είναι η προσβολή ναυτικών στόχων και μάλιστα εκείνων που αξίζουν περισσότερο , όπως είναι ένα εχθρικό αεροπλανοφόρο, πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κτλ.

Η  λογική πίσω από την τρομακτική αυτή ταχύτητα για τους πυραύλους αυτούς είναι ότι κανένα σύγχρονο σύστημα δε θα προλάβει να κλειδώσει τους πυραύλους αυτούς και να τους καταρρίψει αφού η ανανέωση δεδομένων δε θα είναι αρκετή. Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, σε αυτή την ταχύτητα ο πύραυλος αναπτύσσει γύρω του μία μορφή πλάσματος η οποία εμποδίζει το εχθρικό ραντάρ να τον εντοπίσει εύκολα με αποτέλεσμα ο εντοπισμός του να μπορεί να γίνει μόνο με αισθητήρες υπερύθρων και να κατευθυνθούν πυρά εναντίων του. Αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος είτε θα πρέπει να έχει εντοπιστεί από μέσω που φέρει κάμερες υπερύθρων  είτε από τα CIWS ενός πλοίου. Αν όμως έχει μπεί στα 10 χλμ. ο πύραυλος είναι πολύ επικίνδυνος λόγω ταχύτητας.

Τα παραπάνω έχουν θορυβήσει τους Αμερικανούς οι οποίοι δε γνωρίζουν το κατά πόσο τα υπάρχοντα συστήματά τους μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την απειλή αυτή αλλά και αν έχουν αναπτύξει στο απαραίτητο επίπεδο την τεχνολογία αισθητήρων υπερύθρων που απαιτείται.

Εντός του 2021 οι Ρώσοι θα έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό ΥΠΑΜ  και έπειτα ο πύραυλος θα τεθεί σε παραγωγή, προσθέτοντας ακόμα ένα φονικό όπλο στο οπλοστάσιο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.