Εντός Δεκεμβρίου θα περάσει ο νόμος από την Βουλή για την προμήθεια των Rafale

Ο νόμος πλαίσιο για την προμήθεια των μαχητικών Rafale από τη Γαλλία αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και  τη; Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκαν και η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά συνολικά 18 Rafale F3R εκ των οποίων 12 θα είναι μεταχειρισμένα και 6 καινούρια. Ο νόμος πλαίσιο θα περιλαμβάνει ένα άρθρο και […]

Ο νόμος πλαίσιο για την προμήθεια των μαχητικών Rafale από τη Γαλλία αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και  τη; Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκαν και η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά συνολικά 18 Rafale F3R εκ των οποίων 12 θα είναι μεταχειρισμένα και 6 καινούρια.

Ο νόμος πλαίσιο θα περιλαμβάνει ένα άρθρο και δύο παραρτήματα για την απόκτηση των αεροσκαφών και του οπλισμού τους με νομοθετική ρύθμιση στον υφιστάμενο νόμο περί προμηθειών Ν.3978. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη μείωση από 10% σε 2%, επί τους συνολικού κόστους της αγοράς, του ύψους της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται ο προμηθευτής να καταθέσει για την καλή εκτέλεση του έργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρία  των Rafale, γαλλική Dassault για την πώληση των 18 μαχητικών αεροσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δις ευρώ δε θα υποχρεούται να καταβάλει εγγυητική τραπεζική επιστολή της τάξεως των 240 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μόλις 48 εκατομμύρια ευρώ για την καλή εκτέλεση του έργου.

Η ανωτέρω  νομοθετική ρύθμιση  τροποποιεί τις ρήτρες που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος για τις καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο εξής, δεν θα ενεργοποιούνται ρήτρες πληρωμής για καθυστερήσεις μικρότερες των τριών μηνών στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ το ύψος της ρήτρας δεν θα υπερβαίνει το 6% του κόστους των υλικών των οποίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοσή τους.

Το κόστος της αγοράς τους θα ανέλθει στα 2.4 δις ευρώ με τα 2 δις να αφορούν την προμήθεια των αεροσκαφών μαζί με την εκπαίδευση των πιλότων και του απαραίτητου τεχνικού προσωπικού στη Γαλλία, της αλλαγές που έχει ζητήσει η Πολεμική Αεροπορία στα αεροσκάφη, η τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών, η προμήθεια προσομοιωτή για τα μαχητικά κ.α. Επιπλέον 400.000.000 ευρώ είναι το κόστος για την προμήθεια των όπλων των μαχητικών στα οποία θα περιλαμβάνονται οι πύραυλοι αέρος-αέρος METEOR.

Με την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης  με τη Dassault οπότε και οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση και τα πρώτα 2 μαχητικά θα προσγειωθούν στην Τανάγρα τον Ιούνιο του 2021 με τη γαλλική πλευρά να μεταβιβάζει από εκεί και μετά ένα αεροσκάφος το μήνα στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από onalert. gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί