«Στους Ουκρανούς δεν λείπει το θάρρος, λείπουν τα πυρομαχικά», επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Οι σύμμαχοι του NATO δεν προμηθεύουν με αρκετά πυρομαχικά την Ουκρανία κι αυτό έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης καθημερινά», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Αυτή είναι τεράστια πρόκληση κι ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων οι Ρώσοι μπόρεσαν να κάνουν κάποιες προελάσεις στο πεδίο της μάχης», έκρινε.
«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη πρέπει να κάνουν περισσότερα και χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις», είπε ακόμη ο Νορβηγός, που δεν πάει να αξιώνει τα κράτη μέλη της συμμαχίας να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία.
Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη δυνατοτήτων των αμυντικών βιομηχανιών, διαβεβαίωσε, πρόκειται για ζήτημα που αφορά την απαραίτητη «πολιτική βούληση» για να «ληφθούν αποφάσεις και να δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
Οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης ήττας της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, ελλείψει επαρκών ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών, μοιάζουν να εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται κατά μήκος της γραμμής επαφής.
Για το πακέτο χρηματοδότησης 60 δισεκ. δολαρίων που ζητεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο ώστε να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο το αδιέξοδο παραμένει, κάτι που αποδίδεται στους δισταγμούς κοινοβουλευτικών προσκείμενων στον Ντόναλντ Τραμπ.
Πάντως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη βοήθεια περίπου 300 εκατ. δολαρίων (274 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, αποτελούμενη από αντιαεροπορικούς πυραύλους, οβίδες για το πυροβολικό και άλλα πυρομαχικά.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν την Τετάρτη να προσθέσουν 5 δισεκ. ευρώ στο ταμείο για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
(απεμπε – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Βρετανία: Ο πρώην πρίγκιπας Άντριου φέρεται να παρέδωσε απόρρητα οικονομικά έγγραφα στον Έπσταϊν
- Ανάρτηση Μητσοτάκη μετά την συνάντηση με Ερντογάν: «Συμφωνήσαμε σε μία σειρά από νέες κοινές πρωτοβουλίες»
- Τ. Θεοδωρικάκος: Τι δήλωσε για την συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας
- Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, λόγω κακοκαιρίας
- Ρέθυμνο: Υπέρ μέσου σταθερής τροχιάς οι δήμαρχοι Μαρινάκης και Ταταράκης
- Α. Τζιτζικώστας: «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα σηκώνεται drone στην ΕΕ αν δεν ξέρουμε τον χειριστή του»
- Ισχυρές βροχοπτώσεις σαρώνουν ξανά την Πορτογαλία – 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, vid
- Υπόθεση Πελικό και στη Βραζιλία: Δίκτυο μοίραζε βίντεο με βιασμούς γυναικών πιθανόν ναρκωμένων
- Μητσοτάκης: «Είναι καιρός πια να αρθεί κάθε απειλή, τυπική και ουσιαστική, στις μεταξύ μας σχέσεις»
- Ερντογάν για τα «ακανθώδη» ζητήματα με την Ελλάδα: «Δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου»









