Ελληνοτουρκική «πρόβα» σύγκρουσης – Ρωσία και ΗΠΑ παρακολουθούν

Αποκάλυψη δημοσιεύματος

Ενεργοποίηση S-400Πρόβα πολέμου στο ΑΙΓΑΙΟ! Τι έγινε με

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16!!!

Αυτό συνέβη κατά την επιστροφή των Ικάρων μας από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020.

Αυτό μάλιστα φαίνεται ότι έκρουσε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και έφερε τον Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε, λίγες ημέρες μετά, (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα).

Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή, είχε επιχειρηθεί, βάσει των πληροφοριών της Καθημερινής, ο εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) τους, με τη βοήθεια τουρκικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα έξι F-16, με τη βοήθεια τεσσάρων ακόμη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση της Σούδας, ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια Ρόδου και ανατολικά Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C) χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές με σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Είναι προφανές, συνεχίζει το δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι το παιχνίδι της Άγκυρας με τους S-400 ενοχλεί την Ουάσιγκτον, η οποία και έχει απειλήσει με επιβολή των κυρώσεων (CAATSA) σε περίπτωση ενεργοποίησης των ρωσικής κατασκευής πυραύλων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μερίδας του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου, από την Άγκυρα σχεδιάζεται γενική δοκιμή των συστημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γινόμαστε μάρτυρες μίας ρώσο-αμερικανικής κούρσας εξοπλισμού και οχύρωσης περιοχών σε Ελλάδα και Τουρκία που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί