• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελληνική απογοήτευση με τις ΗΠΑ! Άλλα περίμεναν, τι θα γίνει τώρα με τις φρεγάτες

Ελληνική απογοήτευση με τις ΗΠΑ! Άλλα περίμεναν, τι θα γίνει τώρα με τις φρεγάτες

Όλες οι λεπτομέρειες...

Η Αμερικανική πρόταση για το πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού παραδόθηκε χθες στην ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης και κατ’ επέκταση στο Πολεμικό Ναυτικό προς αξιολόγηση και ήταν κατώτερη των προσδοκιών και όσων λέγονταν το προηγούμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, οι Αμερικανοί προτείνουν  τη σχεδίαση των MMSC τις οποίες μετονόμασαν σε Hellenic Frigate 2(HF2) μαζί με αλλαγές όπως οι πύραυλοι CAMM αντί των κλασσικών ESSM λόγω περιορισμών που θέτει στους δεύτερους η έλλειψη ικανού ραντάρ για την καθοδήγηση πολλαπλών βλημάτων κατά εισερχόμενων στόχων και αντί του γνωστού συρόμενου σόναρ CAPTAS-2 , το αντικατέστησαν με αντίστοιχο σύστημα της L3Harris.

Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης για την Ελλάδα θα ναυπηγηθεί στην Ιταλία, στα ναυπηγεία της Ficantieri με την οποία συνεργάζεται η  Ελλάδα και από εκεί και πέρα η Lockheed θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο για τη ναυπήγηση των υπόλοιπων 3 πλοίων στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο για τα ναυπηγεία. Ως προς τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 που επίσης καίει την ελληνική πλευρά, αναφέρεται ο εκσυγχρονισμός τους χωρίς όμως να διευκρινίζεται η προτεινόμενη διαμόρφωση.

Ως προς την ενδιάμεση λύση που η ελληνική πλευρά περίμενε εναγωνίως και είχε ζητήσει αντιτορπιλικά Arleigh Burke ή καταδρομικά Ticonderoga, οι Αμερικανοί ουσιαστικά κατεβαίνουν χωρίς ενδιάμεση λύση με την “Καθημερινή” να αναφέρει ότι προτάθηκαν οι ήδη παροπλισμένες φρεγάτες κλάσης Oliver Hazard Perry (OHP) στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 6 δις δολάρια δηλαδή 4.9 περίπου δις ευρώ με την υπάρχουσα ισοτιμία και η συμφωνία θα είναι διακρατική με αποπληρωμή μέσω του προγράμματος FMS(Foreign Military Sales) που προσφέρει η αμερικανική Κυβέρνηση.

Σχολιασμός της πρότασης

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ απάντησαν στη LoR( Letter Of Request) της ελληνικής πλευράς για τη διαθεσιμότητα και τη διαμόρφωση των φρεγατών MMSC(HF2) από τη στιγμή που η πρόταση της Gibbs &Coxx δεν προκρίθηκε από την αμερικανική πλευρά το προηγούμενο διάστημα για λόγους που οι Αμερικανοί γνωρίζουν, οπότε υπήρχε μόνο η υποψηφιότητα της Lockheed Martin. Οι φρεγάτες FFG-62 Constellation που θα κατασκευαστούν για το USN ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαμόρφωση που θα έχουν και δεν προτείνονταν.

Το ότι η υποψηφιότητα της Lockheed Martin έχει σοβαρά μειονεκτήματα ως πλοίο είναι κάτι το οποίο είχαμε αναλύσει εκτενώς σε άρθρο μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

Από τη στιγμή που όλος ο υπόλοιπος ανταγωνισμός προσφέρει πολύ καλύτερα σκάφη, το πλοίο από μόνο του δε μπορεί να σταθεί εφόσον φυσικά ο διαγωνισμός έχει κάποια διαδικασία η οποία ακολουθείται από τη στιγμή που δεν ακολουθείται η κανονική διαδικασία. Η απόφαση των Αμερικανών για την προώθηση της HF2 μέχρι τέλους και η έκθεση της πρότασης από τον ανταγωνισμό ως πολύ κατώτερης, ανάγκασε και την αμερικανική πλευρά να προωθεί και άλλα ζητήματα παράπλευρα του διαγωνισμού όπως η λύση στο πρόβλημα των ναυπηγείων, γεωπολιτικά συμφέροντα και άλλα παρόμοια, τα οποία δεν μπορούν επ ουδενί να παρακάμψουν τις επιχειρησιακές αδυναμίες της προτεινόμενης σχεδίασης, η οποία, υπενθυμίζεται, ότι είναι παράγωγο των περιπολικών πλοίων LCS Freedom Class τις οποίες το USN δεν παραλαμβάνει μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στο σύστημα πρόωσης.

Λεγόταν επίσης ότι η αμερικανική πλευρά θα έρθει με ενδιάμεση λύση η οποία και θα ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά, αλλά  πρακτικά οι ΗΠΑ κατέβηκαν χωρίς κάτι τέτοιο,  καθώς η προσφορά των παρωχημένων φρεγατών OHP  δεν αποτελεί ενδιάμεση αλλά προσθήκη πλοίων ανάλογων των υπαρχόντων φρεγατών “S”.  Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, ενώ δεν πρότειναν τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke που ζητούσε η ελληνική πλευρά (είχε αναφερθεί εκτενέστατα το γιατί δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν τέτοια πλοία στην υπάρχουσα χρονική συγκυρία στην Ελλάδα εδώ), ως ενδιάμεση λύση, οι ΗΠΑ δεν πρότειναν ούτε τα καταδρομικά Ticonderoga εκ των οποίων αποσύρονται μερικά εντός του 2022.

Ακόμα και αν τα παλαιά καταδρομικά δεν κάνουν για την ελληνική πλευρά, καθώς το διάστημα που θα έπρεπε να τα είχαμε κλείσει ήταν το 2019 για να τα παραλάβουμε το 2022, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι μάλλον δε θέλουν να δώσουν περισσότερες δυνατότητες και δη μαζικής αεράμυνας περιοχής άμεσα στο Ναυτικό σκεπτόμενοι ίσως τη διατήρηση κάποιων ισορροπιών με την Τουρκία στην περιοχή, η οποία πλέον δεν έχει πρόσβαση στα συστήματα που θα έβαζε στις νέες φρεγάτες κλάσης Instabul.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαιτέρως αρνητικό και εφόσον ισχύει αυτή η λογική στους αμερικανικούς κύκλους, η Κυβέρνηση έχει έναν παραπάνω λόγο να κατευθυνθεί προς μία ποιοτική ευρωπαϊκή σχεδίαση με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής από αυτές που προσφέρονται από τον ανταγωνισμό.

Η επιλογή της ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας HF2 στην Ιταλία στα ναυπηγεία της Ficantieri εξηγεί εν ολίγοις και την απάθεια των Ιταλών για  συμμετοχή στη διαδικασία, αφού δεν προχώρησαν σε κάτι πολύ σοβαρό από την πλευρά τους, πράγμα λογικό, καθότι αυτό που θα πρότειναν θα ήταν ανταγωνιστικό απέναντι στην κύρια αμερικανική πρόταση από τη στιγμή που συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα των FFG-C. Το γιατί βέβαια εμφανίστηκαν οι Ιταλοί τον περασμένο Μάρτιο για μία τύποις συμμετοχή στην τύποις διαδικασία είναι απορίας άξιο…

ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ;;;

Μέχρι τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τρεις είναι οι φρεγάτες που έως τώρα φαίνεται ότι προκρίνονται στην μέχρι στιγμής επιχειρησιακή αξιολόγηση η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί όπως τονίζουν κύκλοι από το Πολεμικό Ναυτικό το αργότερο μέσα στο επόμενο 15θημερο.

Και οι τρεις αυτές προτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από την Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για προτάσεις που χαρακτηρίζονται ως οι πιο «ώριμες» από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεντρώνουν εκτός των επιχειρησιακών κριτηρίων κι άλλα θετικά σημεία στην αξιολόγηση. Αναμένονται τα νεότερα!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Υπήρχε μεγάλη προσμονή για την αμερικανική πρόταση, η οποία ακολουθήθηκε από απογοήτευση και πλέον ο διαγωνισμός πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο, Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των προσφορών από όλους τους ενδιαφερόμενους, το ΓΕΝ πρέπει να εκδώσει το επόμενο διάστημα μία shortlist, ελπίζουμε με σειρά κατάταξης συνοδευόμενη από βαθμολογία για την κάθε επιλογή, και έπειτα η Κυβέρνηση να επιλέξει τη σχεδίαση και να προχωρήσει στην κατάρτιση σύμβασης με την αρμόδια εταιρεία.

Η πιθανότητα να αργήσει και άλλο η διαδικασία προμήθειας νέων φρεγατών για την ανανέωση του στόλου με πρόσχημα το διαχωρισμό της ενδιάμεσης λύσης  και την προσμονή να επανέλθουν ίσως οι ΗΠΑ με κάποια καλύτερη πρόταση ή να συνδεθεί το μέλλον του προγράμματος με την υπογραφή της νέας MDCA, θα είναι μία πολύ κακή και λάθος απόφαση η οποία όχι μόνο θα καθυστερήσει το πρόγραμμα αλλά θα περάσει και μηνύματα χώρας που δε σέβεται τον εαυτό της στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αυτό με ότι συνεπάγεται αυτό για το τώρα αλλά και μελλοντικές εξοπλιστικές προμήθειες.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.