• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το υπερσύγχρονο τείχος-«φράγμα» στα σχέδια των εισβολέων – Οχυρώνεται ο Έβρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Το υπερσύγχρονο τείχος-«φράγμα» στα σχέδια των εισβολέων – Οχυρώνεται ο Έβρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ελληνική πλευρά είναι «οπλισμένη» με την εμπειρία της περασμένης Άνοιξης.

Μερικούς μήνες πριν και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο κατέστη σαφές πως η Τουρκία είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρότατη κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια).

Έκτοτε, μετά την επιτυχημένη απόκρουση του πρώτου μεγάλου κύματος αλλοδαπών εισβολέων, αποφασίστηκε και προωθήθηκε η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου φράχτη που θα κάλυπτε τα πλέον δύσβατα σημεία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα οποία ο ποταμός Έβρος δεν αποτελεί φυσικό σύνορο.

Το τείχος συνολικού μήκους 26χλμ. δεν είναι συνεχές, ωστόσο καλύπτει τα περισσότερα από τα κύρια «περάσματα» που χρησιμοποιούν οι διακινητές αλλοδαπών με την κατάλληλη βοήθεια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κατασκευή του άρχισε και επίσημα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιθεωρεί ο ίδιος την πορεία των εργασιών στις Φέρες.

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, συζητώντας με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρ. Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση που του έγινε στις Φέρες για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του φράχτη.

Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη

  • Θα έχει ύψος 5 μέτρων και συνολικό μήκος 26χλμ
  • Θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα
  • Το πάνω μέρος του φράχτη θα αποτελείται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία. Θα προστεθεί και αγκαθωτό συρματόπλεγμα.
  • Θα κατασκευαστούν συνολικά 8 αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια τα οποία θα επανδρώσει ο Ελληνικός Στρατός

Τα πρώτα 9 χλμ. θα καλύψουν το Πέταλο Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. την περιοχή του Κτήματος Τσιρόζη, ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα κατασκευαστούν στην περιοχή Νέα Εγνατία.

Παράλληλα προωθούνται έργα βελτίωσης και συντήρησης στο ήδη υφιστάμενο τείχος μήκους 10 χιλιομέτρων.

Τα αρμόδια Υπουργεία την ίδια στιγμή ετοιμάζουν σχέδια για την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων, με ειδικά συστήματα και συσκευές που θα δίνουν live εικόνα για ό,τι συμβαίνει στα σύνορα 24/7.