• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Oruc Reis φεύγει ( ; ) ο ελληνικός στόλος όμως μένει – Τα 3 + 1 σενάρια για την Αν.Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Oruc Reis φεύγει ( ; ) ο ελληνικός στόλος όμως μένει – Τα 3 + 1 σενάρια για την Αν.Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Και στο βάθος ο...διάλογος!

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την έκβαση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής εκπνέει αισίως η παράνομη Navtex που έκδωσε στις 10 Αυγούστου η Τουρκία, δεσμεύοντας για θαλάσσιες έρευνες ένα κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου και της Καρπάθου.

Ιδού η επίμαχη NAVTEX, εντός των ορίων της οποίας πραγματοποιούσε όλες αυτές τις ημέρες διέλευση το ερευνητικό “Oruc Reis”, ΧΩΡΙΣ όμως να προβεί σε έρευνες:

Έτσι με δεδομένα τα σημάδια αποκλιμάκωσης ,έστω και προσωρινής, που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, 4 είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το τι θα συμβεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα:

.

  1. Αποχώρηση από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Κυπριακή ΑΟΖ τόσο του “Oruc Reis” όσο και των συνοδευτικών του πλοίων αλλά και των τουρκικών φρεγατών.
  2. Αποχώρηση του “Oruc Reis”, αλλά παραμονή των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.
  3. Απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων (πολεμικών και μη) ΚΑΙ επιστροφή τους στις βάσεις τους, με στόχο την πλήρη αποκλιμάκωση από πλευρά Τουρκίας.
  4. Έκδοση νέας προκλητικής NAVTEX λίγο πριν ή μετά τη λήξη της ισχύουσας NAVTEX από τους Τούρκους. Αυτό θα σημαίνει έναν νέο κύκλο έντασης στην περιοχή.

.

Να σημειωθεί πως ο ελληνικός στόλος που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, θα είναι και ο τελευταίος που θα αποχωρήσει από την Ανατολική Μεσόγειο.

Προς ώρας συνεχίζει κανονικά, για 14η μέρα να παρακολουθεί την παραμικρή κίνηση του “Oruc Reis” και των τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Αίνιγμα αποτελεί το πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι στις δύο αεροναυτικές ασκήσεις υψηλού συμβολικού χαρακτήρα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο την προσεχή εβδομάδα:

(φωτο:photo screenshot)