• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τι ετοιμάζει η Τουρκία για την επόμενη 5ετία; Γιατί η Ελλάδα ΟΦΕΙΛΕΙ να της χαλάσει τα σχέδια;

Τι ετοιμάζει η Τουρκία για την επόμενη 5ετία; Γιατί η Ελλάδα ΟΦΕΙΛΕΙ να της χαλάσει τα σχέδια;

Εξοπλιστικός παροξυσμός επικρατεί στην γειτονική χώρα.

Την ανεξαρτητοποίησή της στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας σχεδιάζει η Τουρκία, κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται να πραγματοποιείται σε απόλυτο βαθμό.

Ωστόσο έχουν γίνει βήματα προόδου και ήδη οι «καλοί μας γείτονες», εκμεταλλευόμενοι την εξοπλιστική αδράνεια της Ελλάδας στα χρόνια των μνημονίων προπορεύονται ήδη σε κάποια σημεία.

Το «εξοπλιστικό success story» της Τουρκίας εγκωμίασε νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ειδική εκδήλωση για τα νέα συστήματα και πλοία που ετοιμάζει να ρίξει στις θάλασσες το τουρκικό Π.Ν.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο «σουλτάνος» αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία που σήμερα αγγίζει το 70%, υπογραμμίζοντας πως ονειρεύεται μέχρι και την κατασκευή ενός…αεροπλανοφόρου τα επόμενα χρόνια:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τη σταθερή πορεία της στον τομέα της άμυνας. Η αμυντική βιομηχανία έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας τα τελευταία χρόνια. Κανένα κράτος δεν μπορεί να κοιτάξει με σιγουριά το μέλλον του αν δεν είναι ισχυρό και ανεξάρτητο στον τομέα της άμυνας.

Η ανεξαρτησία στον τομέα της τεχνολογίας είναι πολύ κρίσιμη πλέον. Συνεργάζεται και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός μας τομέας και κάθε επιτυχία που καταγράφουμε τη θεωρούμε ως το πρώτο βήμα για το επόμενο.

Το έθνος μας θα δώσει το 2023 την απαραίτητη απάντηση στα φασιστικά μυαλά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Αν και είναι σημαντικό ότι το 70% των αμυντικών δυνάμεών μας βασίζεται σε εγχώριες και εθνικές δυνατότητες, αν υπολογίσουμε τα κρυφά και φανερά εμπάργκο που μας επιβάλλονται, είμαστε ακόμη ανεπαρκείς. Το γεγονός ότι ο αριθμός των εταιρειών στον αμυντικό τομέα έχει αυξηθεί από 56 σε 500 είναι ο σημαντικότερος δείκτης του δυναμισμού που έχουμε αναπτύξει σε αυτόν τον τομέα.

Στόχος μας είναι η υλοποίηση 5 μεγάλων έργων εντός 5 ετών.

Ετοιμάζεται να αναλάβει δράση το πλοίο δοκιμών και εκπαίδευσης Ufuk. Θα ξεκινήσει την αποστολή του στις θάλασσες της Ανατολίας. Φτιάχνουμε συνολικά 6 υποβρύχια. Η πολεμική αεροπορία, ο στρατός ξηράς και το πολεμικό ναυτικό πρέπει να διαθέτουν όλα μη επανδρωμένα οχήματα ΙΗΑ, SİHA και UAV. Πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο στον αμυντικό κλάδο, παράγοντας και δημιουργώντας νέα πρωτοποριακά έργα».

Παρά τις υπερβολές του Ερντογάν, το ΓΕΓΟΝΟΣ είναι πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μία «εξοπλιστική έκρηξη», φτάνοντας στο σημείο να εντάξει στην «φαρέτρα» των προκλήσεών της ακόμη και μη επανδρωμένα σκάφη.

Παρόλα αυτά, έχουμε το «ευτύχημα» να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο που αποκαλύπτει με πομπώδεις και πολλές φορές διαστρεβλωμένες δηλώσεις τις επόμενές του κινήσεις σε έναν τόσο κρίσιμο κλάδο όσο είναι η αμυντική βιομηχανία.

ΩΣΤΟΣΟ σε καμία των περιπτώσεων η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει πίσω σε έναν «εξοπλιστικό μαραθώνιο» ούτε και να επαναπαυτεί επειδή ο αντίπαλος στερείται κατά πολύ στα θέματα κατάρτισης και ηθικού σε σχέση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήδη η περασμένη δεκαετία ουσιαστικής απραξίας λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης έκανε μεγάλη ζημιά.

Επί της ουσίας η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει στο πεδίο αυτό τρεις μεγάλους αντιπάλους:

.

  • Την εξέλιξη των τουρκικών Ε.Δ.
  • Τον χρόνο
  • Την…σκληρή ελληνική πραγματικότητα που εδώ και χρόνια έχει αφήσει απραγματοποίητα αμέτρητα πρότζεκτ στην αμυντική βιομηχανία που «βάλτωσαν» λόγω…διαφόρων κωλυμάτων

(φωτο:photo screenshot)