• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τέλη Ιουνίου η απόφαση για τις φρεγάτες δια στόματος.. Florence Parly

Τέλη Ιουνίου η απόφαση για τις φρεγάτες δια στόματος.. Florence Parly

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τη Γαλλίδα Υπουργό Αμύνης κ. Florence Parly δημοσίευσε η La Tribune στην οποία διαβάζουμε αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ελληνικά εξοπλιστικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα Υπουργό, Γαλλία και Ελλάδα είχαν φτάσει πολύ κοντά στην αγορά των γαλλικών FDI από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιούλιο του 2020 μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις αλλά η ελληνική πλευρά αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να αγοραστούν τα γαλλικά μαχητικά Rafale πιο άμεσα. Αργότερα η Ελλάδα άνοιξε το διαγωνισμό και ζήτησε πλέον 4 νέες φρεγάτες, των εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 και 2 ποία για άμεση αντικατάσταση.

Η Parly τόνισε ότι η Γαλλία έχει καταθέσει ήδη την πρότασή της για το διαγωνισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού η οποία περιλαμβάνει και τα 3 βασικά κριτήρια που προαναφέρθηκαν και ζητά η ελληνική πλευρά ενώ έμεινε και στο ζήτημα της εγχώρια ναυπήγησης που αποζητά η Ελλάδα. Η Ελλάδα επιθυμεί 3 από τα 4 πλοία να ναυπηγηθούν εγχώρια και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα λειτουργικό ναυπηγείο αλλιώς η ναυπήγησή τους πρέπει αν πραγματοποιηθεί αλλού και η Γαλλία στην προσφορά της έχει μεριμνήσει και γι αυτό το ενδεχόμενο.

Η σημαντικότερη πληροφορία που αναφέρθηκε ήταν ότι η ελληνική πλευρά έχει ειδοποιήσει τη γαλλική πλευρά ότι η τελική απόφαση για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίού.

Εκτός των ελληνικών ζητημάτων η Γαλλίδα Υπουργός αναφέρθηκε και στην προώθηση των Rafale παγκοσμίως με τις αγορές από την Ελλάδα ( 18 αεροσκάφη) και την Αίγυπτο ( 24 επιπλέον ) να έχουν οριστικοποιηθεί και να εκτελούνται. Η Γαλλία συμμετέχει και σε διαγωνισμούς άλλων χωρών με τα Rafale της αλλά δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο ζήτημα αυτό.