• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα τελευταία δεδομένα για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα τελευταία δεδομένα για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (ΒΙΝΤΕΟ)

Την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία Γάλλων κυβερνητικών αξιωματούχων κατέφθασε στην Αθήνα όπου επισκέφθηκε το Υπουργείο Οικονομικών για να συζητηθούν όσα αφορούν το πρόγραμμα των φρεγατών [email protected] από οικονομικής φύσεως.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε τους Γάλλους ότι τα χρήματα που απαιτούνται να δοθούν ως προκαταβολή για την εκκίνηση του προγράμματος υφίστανται, και ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει τους πόρους που απαιτούνται συνολικά για τη διεκπεραίωση του προγράμματος ναυπήγησης των αρχικών πλοίων. Η αποπληρωμή του προγράμματος συζητήθηκε να πραγματοποιηθεί με βάση το ελληνικό χρέος ( λέγεται ότι οι Γάλοι για παράδειγμα θα κρατήσουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει) . Το κόστος για κάθε πλοίο θα ανέλθει στα 1,3 – 1,5 δις ευρώ. Σε αυτά συνυπολογίζεται και το κόστος για την υποστήριξη των πλοίων σε βάθος επταετίας η οποία ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ, το κόστος των όπλων κ.α.

Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία της DGA βρέθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για να συναντηθεί με τα μέλη της ΓΔΑΕΕ για να προχωρήσει η διαδικασία της τελικής κατάρτισης της τελικής σύμβασης ώστε να υπογραφεί αυτή διακρατικά από τις κυβερνήσεις των δύο κρατών μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι Γάλλοι αντιπρόσωποι αναφέρθηκε πως αποχώρησαν πάλι για τη Γαλλία δηλώνοντας πως υπάρχει σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τον οπλισμό των φρεγατών, ισχύουν περίπου όσα είχαμε αναφέρει και παλαιότερα σε εκτενέστατο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/ellas/ti-ischyei-gia-tis-belhara-oles-oi-leptomerei/ Αυτό που φαίνεται ότι προκρίνεται ως διαμόρφωση είναι:

· 1 X VLS A70 με 8 Χ SCLAP NAVAL

· 3 X VLS A50 με 24 Χ Aster 30/CAMM

· 1 Χ RAM ( 21 βλήματα ) ως CIWS

Το αν θα πιστοποιηθούν τελικά οι CAMM ή η πιο εξελιγμένη έκδοση των CAMM-ER και αν τα κελιά του εκτοξευτή A50 θα είναι dual ή quad packed δηλαδή, 2 ή 4 πύραυλοι ανά κελί του εκτοξευτή, παραμένει ακόμα άγνωστο. Τυχόν πιστοποίηση των CAMM ειδικά σε quad pack αυξάνει κατακόρυφα την αντιαεροπορική/αντιβληματική προστασία του πλοίου.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •