Στον αέρα τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Προβλήματα στον ορίζοντα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας των οποίων τα χρέη αγγίζουν τα 500 εκ. ευρώ, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο καθώς  το σωσίβιο που αναμενόταν γι αυτά μέσω της ανάθεσης σε αυτά μέρους του προγράμματος νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού σε αυτά, φαλίρισε αφού το πρόγραμμα κατέληξε στους Γάλλους και τουλάχιστον οι 3 φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία.

Η συνολική κατάσταση των ναυπηγείων, η έλλειψη ικανού προσωπικού και η απουσία σύγχρονων μέσων  για τη ναυπήγηση υπερσύγχρονων πλοίων, συνιστούν συνταγή αποτυχίας για τυχόν ναυπήγησή τους στους χρόνους που επιθυμεί η Κυβέρνηση. Γι αυτό το λόγο και αποκλείστηκε αυτή η εκδοχή από τη λίστα. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει έργο γι αυτά μέσω του μελλοντικού προγράμματος των κορβετών, είναι άγνωστο αν θα έχει αποτέλεσμα.

Πάντως, η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί επενδυτή με πληροφορίες να θέλουν και τη Ficantieri ν ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των κορβετών μέσω των ναυπηγείων Ελευσίνας αν και οι Γάλλοι, βασικοί διεκδικητές επιμένουν ότι αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί αν λάβει πλοία εντός χρονοδιαγράμματος, αυτά πρέπει να ναυπηγηθούν στη Γαλλία με κάποια συμμετοχή μόνο των ελληνικών ναυπηγείων. Ως αντιστάθμισμα προσφέρουν τα σχέδια των Gowind για μελλοντική χρήση και ανάπτυξη αλλά όλα αυτά είναι ακόμα υπό διαπραγματεύσεις αφού η Κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε κάτι σαφές και τελεσίδικο.

Άλλη επιλογή φέρεται αν είναι και κάποιο σχήμα εκ των Η.Α.Ε. το οποίο θα αναλάβει σε συνεργασία με τον αμερικανικό οργανισμό επενδύσεων τη διάσωση των ναυπηγείων αλλά ο χρόνος που απομένει για αν γίνει εμπεριστατωμένα το εν λόγω σχέδιο, λύση στο πρόβλημα, είναι πολύ μικρός.

Επομένως, τα ναυπηγεία πλέον, με καταληκτική ημερομηνία τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει αν υποβάλουν φάκελο εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο και έπειτα να λάβουν το δρόμο τους, είτε αυτόν της εξυγίανσης, αν έχει βρεθεί κάποιος επενδυτής ή αυτόν της εκκαθάρισης και ξεκινήματος από την αρχή γι αυτά.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.