• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Μεταχειρισμένα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό ( ; )

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Μεταχειρισμένα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό ( ; )

Τι ειπώθηκε ανήμερα του Αγίου Νικολάου...

Η 6η Δεκεμβρίου ήταν η ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο προστάτης Άγιος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Άγιος Νικόλαος και την ημέρα αυτή εορτάζει όλος ο ναυτικός κλάδος της χώρας και όχι μόνο ο στρατιωτικός.

Το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μέρα με τη βασικότερη εκδήλωση από αυτές να λαμβάνει χώρα στο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων(ΣΝΔ) κατά την οποία το λόγο έλαβε από του βήματος, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του Ναυτικού και των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν την ανανέωση του δυναμικού του.

Κατά τη διάρκεια της τελετής η Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» παρέμεινε αγκυροβολημένη στον όρμο Κανελλόπουλου (έμπροσθεν της ΣΝΔ) αποδίδοντας τιμές, ενώ στο πλαίσιο του εορτασμού κατέπλευσαν στο λιμένα Πειραιά η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ». Επιπλέον πραγματοποιήθηκε τελετή εορτασμού στον Ναύσταθμο Κρήτης ενώ αριθμός μονάδων συμμετείχε στους κατά τόπους εορτασμούς των τοπικών αρχών.

Αυτό που συγκέντρωσε το περισσότερο ενδιαφέρον του κοινού ήταν η αναφορά του Α/ΓΕΝ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση της ΣΝΔ, για την πιθανή προμήθεια μεταχειρισμένων υποβρυχίων από την Ελλάδα για γρηγορότερη, φθηνότερη και άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού στον τομέα.

Η δήλωση:

“Προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, προχωρούμε τη διαδικασία απόκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης νέας μορφής τεχνολογιών μάχης όπως τα τακτικά μη επανδρωμένα μέσα. Και τέλος προχωρούμε ήδη στην διερεύνηση νέων δυνατοτήτων για το Στόλο, με την διερεύνηση πρόσκτησης δοκιμασμένων και αξιόπιστων λύσεων σε Φρεγάτες, Υποβρύχια και Ναρκοθηρευτικά. Ο αξιόμαχος Στόλος δεν στηρίζεται μόνο σε αξιόμαχα πληρώματα. Απαιτεί αξιόπιστες υποδομές και αξιόπιστες επισκευαστικές δυνατότητες. Ενόψει και της αφίξεως νέων τεχνολογιών, ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας, απομειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό μας αποτύπωμα με σεβασμό στο περιβάλλον.”

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ανάγκη από επιπλέον υποβρύχια καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει τα 4 σύγχρονα υποβρύχια U-214 κλάσης “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” των οποίων το πρόγραμμα αντιμέτρων κατά τορπιλών εγκρίθηκε μόλις προ μερικών ημερών από τη ΓΔΑΕΕ, το “ΩΚΕΑΝΟΣ” είναι ακόμα ένα εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο κοντά στο επίπεδο των 4 U-214 και τα υπόλοιπα 6 υποβρύχια είναι υποβρύχια που κοντεύουν τα 50 έτη και πρέπει να αντικατασταθούν.

Η αντικατάστασή τους μάλιστα είναι επιβεβλημένη από τη στιγμή που η Τουρκία προχωρά τη ναυπήγηση των δικών της συνολικά 6 υποβρυχίων τύπου Τ-214 με προσθήκες και τουρκικών εγχώρια σχεδιασμένων και κατασκευασμένων συστημάτων, άγνωστων στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς τις πλήρεις δυνατότητές τους και τα μειονεκτήματά τους.

Η εξεύρεση όμως μεταχειρισμένων και παράλληλα αξιόπιστων υποβρυχίων αυτή τη στιγμή είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση καθώς δεν υπάρχουν υποβρύχια τα οποία είναι διαθέσιμα για πώληση ή όσα αποσύρονται, είναι ήδη αρκετά παλαιά ώστε να αξίζει μία επένδυση και αναβάθμισή τους. Για να αναφέρθηκε το γεγονός αυτό από τον Α/ΓΕΝ και όχι από κάποιο πολιτικό παράγοντα, σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, άσχετα αν αυτή θα αποδώσει ή όχι.

Δυστυχώς, τα λάθη του παρελθόντος με το συνδυασμό των ναυπηγείων με τα υποβρύχια U-214, είχε πολύ αρνητικές συνέπειες καθώς το Πολεμικό Ναυτικό δεν προμηθεύτηκε ποτέ τα επιπλέον 2 υποβρύχια που έπρεπε να είχε ναυπηγήσει ενώ ευτύχημα πρέπει να θεωρείται η ολοκλήρωση των 4 υποβρυχίων της αρχικής σύμβασης λόγω του φιλότιμου πολλών εκ των αξιωματικών, υπαξιωματικών, τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και εργαζομένων στο Σκαραμαγκά. Ο αριθμός τους όμως δεν είναι επαρκής και σε περίπτωση μη εξεύρεσης μεταχειρισμένων, τότε χρειάζεται να αγοραστούν ακόμα 2 υποβρύχια οπωσδήποτε για αν διατηρηθεί η ισορροπία στον υποβρύχιο αγώνα με την Τουρκία.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.