• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σημαντικό: Αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και προσλήψεις

Σημαντικό: Αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και προσλήψεις

Εκ του Υπουργείου Αμύνης έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε η αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΣΕΙ/ΑΣΣΥ) κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 63%δηλαδή, οι εισακτέοι στις σχολές αυτές θα ανέλθουν σε 1.335 αντί των 819 που εισήλθαν φέτος.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής βούλησης για αύξηση του επαγγελματικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων όπως αυτή είχε ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και των δηλώσεων του Υπουργού Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλου.

Η αύξηση αυτή είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επαγγελματικών στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχε πολύ μικρός αριθμός στελεχών που εισέρχονταν και ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους με το πρόβλημα να φαίνεται πάρα πολύ στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Εκτός των παραγωγικών σχολών θα προχωρήσει και η άμεση πρόσληψη 1600 Επαγγελματιών Οπλιτών και 1000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης μέσα στο 2021. Η εισαγωγή περισσότερων επαγγελματιών οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι επιβεβλημένη καθώς η τελευταία σειρά εισήλθε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων το 2010 και οι παλαιότερες σειρές οδεύουν σύντομα προς συνταξιοδότηση.

Πρέπει να κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών όχι μόνο για καθαρά σωματικούς-επιχειρησιακούς λόγους αλλά και για να υπάρχει καλύτερη απόδοση και στα οικονομικά του Στρατού αφού χρειάζεται νέο αίμα για να καλυφθούν και τα ταμεία του στρατού ως προς τα συνταξιοδοτικά κτλ.

Για να έχουν απόδοση τα μέτρα χρειάζεται να έχουν διάρκεια δηλαδή, να διατηρηθούν τα επίπεδα των περισσότερων εισακτέων, αν δεν αυξηθούν και άλλο για το 2022 και να προχωρήσουν και οι προσλήψεις επαγγελματιών και τα επόμενα χρόνια μέχρι να αντικατασταθούν οι προηγούμενες σειρές.

Σε συνδυασμό με την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, αύξηση της εκπαίδευσης και της ποιότητάς της στους στρατευμένους και θητεία υποχρεωτικά στα 18, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξήσουν τις δυνατότητές τους και την αποτελεσματικότητά τους.