• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε αυτά τα σημεία είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η Τουρκία – «Φωτιά» στον νότο του ελληνισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αυτά τα σημεία είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η Τουρκία – «Φωτιά» στον νότο του ελληνισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν οι Τούρκοι είναι έτοιμοι για όλα, τότε το ίδιο πρέπει να είμαστε και εμείς.

Επί τάπητος τίθεται το σενάριο της ένοπλης σύρραξης με την Τουρκία, ιδιαίτερα στην περίπτωση κατά την οποία οι «καλοί μας γείτονες» πραγματοποιήσουν τις απειλές τους.

Το κύριο σενάριο το οποίο και εξετάζουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είναι η Τουρκία να προκαλέσει στην ανοικτή θάλασσα και όχι στην ξηρά (π.χ. Έβρος).

Φυσικά στο απευκταίο σενάριο μίας στρατιωτικής κλιμάκωσης θα πρέπει να περιμένουμε γενίκευση της κρίσης από το βορειότερο σημείο του Έβρου μέχρι τον νότο του Καστελόριζου και το Λιβυκό Πέλαγος.

Αυτό τόνισε στις πρόσφατες δηλώσεις του και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο ίδιος φρόντισε να θυμίσει ότι δεν θα πρέπει να «επαναπαυόμαστε» σε μία «σημειακή κρίση».

«Η στρατιωτική εμπλοκή είναι μία πιθανότητα. Δεν μπορεί κανείς να την αποκλείσει. Αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα περιοριστεί σε ένα σημείο, αλλά θα εξαπλωθεί αμέσως»

Κοινώς ό,τι γίνει παραδείγματος χάριν στο Καστελόριζο δεν πρόκειται να μείνει εκεί αλλά θα επεκταθεί παντού:

Τα πιθανά χτυπήματα της Άγκυρας

Έχοντας ως γνώμονα τα παραπάνω λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στο ελληνικό Πεντάγωνο το τελευταίο διάστημα επεξεργάζονται ακόμη και το σενάριο του «τριπλού τουρκικού χτυπήματος» στον νότο του ελληνισμού.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αγγίξουν τα όρια των δυνατοτήτων τους επιχειρώντας ταυτόχρονα από την ανοικτή θάλασσα του Λιβυκού Πελάγους, έως τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κάτω από το Καστελόριζο και φυσικά όλο το Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων των μονάδων του Ελληνικού Στρατού σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, έτοιμες να συνδράμουν αστραπιαία όπου απαιτηθεί.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως εφόσον η Τουρκία διαλέξει να προκαλέσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε παραπάνω από 1 σημεία τότε η γενικευμένη κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη.

Ως εκ τούτου με αφορμή τις τουρκικές επιδιώξεις για γεωτρήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, στα παρακάτω τρία σημεία είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσουν ταυτόχρονα οι Τούρκοι:

.

  1. Νότια του Καστελορίζου (Εκεί όπου είχε επιχειρήσει να εισέλθει το 2018 το «Barbaros»)
  2. Ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Ρόδου (στον δρόμο που χάραξε το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο)
  3. Νοτιοδυτικά της Κρήτης στη θαλάσσια περιοχή όπου υποτίθεται υπάρχει η «λιβυκή υφαλοκρηπίδα»

Δείτε τον επίμαχο χάρτη που παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»:

(photo: Tanea)

(φωτο:eurokinissi)