• Αρχική
  • Άρθρα
  • Rafale στην Ελλάδα; Η πιθανή συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν που θα ενισχύσει την ελληνική υπεροπλία στο Αιγαίο

Rafale στην Ελλάδα; Η πιθανή συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν που θα ενισχύσει την ελληνική υπεροπλία στο Αιγαίο

maxitiko
Αποκαλύψεις «φωτιά» για πιθανό deal μεταξύ Ελλάδας και Γαλλία.

Την ώρα που η Τουρκία απειλεί ανοικτά με σύγκρουση και ψάχνει μανιωδώς αιτίες πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, μία κίνηση-ματ της Αθήνας έρχεται να προστεθεί στις γενικότερες επιχειρησιακές ετοιμασίες στις τάξεις των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Τόσο η κρίση του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο και πολύ περισσότερο η διαρκής κλιμάκωση του καλοκαιριού στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ενεργοποιήσει την ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος της καταστροφικής δεκαετίας των μνημονίων όπου σχεδόν κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν προχώρησε.

Στο κλίμα αυτό λοιπόν στηρίζεται το δημοσίευμα των “Παραπολιτικών” το οποίο αναφέρεται σε μία συμφωνία-«μαμούθ» Ελλάδας-Γαλλίας για απόκτηση τελικά όχι φρεγατών αλλά…μαχητικών!

Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας κάνει λόγο για προχωρημένες συζητήσεις Αθήνας-Παρισιού σε επίπεδο ηγετών για την απόκτηση από τη χώρα μας τουλάχιστον 18 γαλλικών μαχητικών Rafale.

Γίνεται αντιληπτό πως η πιθανή απόκτηση των γαλλικών μαχητικών από την ελληνική Π.Α. θα αυξήσει κατακόρυφα την υπεροπλία της έναντι των Τούρκων στο Αιγαίο.

Πληροφορίες των “Παραπολιτικών” αναφέρουν πως «Μητσοτάκης και Μακρόν “έδωσαν τα χέρια” και απομένει να διευθετηθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες».

Σε σύγκριση με τις πρότερες συζητήσεις Ελλάδας-Γαλλίας για την αγοραπωλησία δύο ή και περισσοτέρων φρεγατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται οι ίδιοι οι ηγέτες των δύο χωρών με κατ’ιδίαν συνομιλίες για το θέμα.

Τα επίπεδα των συζητήσεων είναι δύο και τη δεδομένη στιγμή φαίνονται εξίσου πιθανό να υλοποιηθούν μέσα στο 2020:

.

  • Το πρώτο κάνει λόγο για δωρεά 8 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα με προσωπική παρέμβαση Μακρόν και με…συνοπτικές διαδικασίες
  • Το δεύτερο αναφέρεται σε αγορά μαχητικών από τη Γαλλία (10 στον αριθμό)

.

Μάλιστα στο όλο “deal” μεταξύ των δύο χωρών δεν αποκλείεται να εμπλακεί και η Αίγυπτος, ένα κράτος που τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε σημαντικές αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων.

Ειδικότερα, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να συναφθεί συμφωνία με το Κάιρο προκειμένου η αιγυπτιακή Π.Α. να παραλάβει από τη Γαλλία τα 10 από τα συνολικά 20 καινούργια Rafale που έχει παραγγείλει, προκειμένου η ελληνική πλευρά να καρπωθεί τα υπόλοιπα 10 και μάλιστα γρήγορα!

Αυτό θα γίνει για τον εξής απλό λόγο. Είναι αρκετά δύσκολο, κυρίως από πλευρά χρόνου, να παραχθούν νέα μαχητικά ειδικά κατόπιν ελληνικής παραγγελίας.

Εν μέσω τουρκικών απειλών για πόλεμο και με τους επόμενους μήνες να προμηνύουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της έντασης, δεν αποκλείεται ίσως πολύ πριν το τέλος του 2020 Ελλάδα, Γαλλία και Αίγυπτος να έχουν έρθει σε ένα καίριο αμυντικό “deal”.

(φωτο:photo screenshot)