• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα Rafale – Τεράστιο πλεονέκτημα αποκτά η Ελλάδα στο Αιγαίο

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα Rafale – Τεράστιο πλεονέκτημα αποκτά η Ελλάδα στο Αιγαίο

Θετικό νέο μέσα στην «λαίλαπα» των μέτρων περιορισμού...

Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μακάριος Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας καθώς κανείς είπε δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα. Με την απόκτηση αυτών των αεροσκαφών, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, οχυρώνουμε την άμυνά μας και κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης απέναντι σε μια συνεχούς και κλιμακούμενης προκλητικότητας και επιθετικότητας από τη γείτονα χώρα.

Με την προσθήκη των RAFALE, πλέον η συγκεκριμένη πολεμική μοίρα αναγεννάται σ’ έναν ρόλο ιδιαίτερα γνώριμο για τους μηχανικούς και τους ιπταμένους που υπηρετούν σ’ αυτή.

Με εξέχουσες ικανότητες τόσο σε αποστολές αέρος- αέρος, όσο και σε αποστολές κρούσης, το Γαλλικό μαχητικό είναι γνωστό και δικαίως θεωρείται ως το πλέον Ευρωπαϊκό αεροσκάφος που διαθέτει εξαιρετικές επιδόσεις στον εναέριο αγώνα.

Τα «ειδικά» χαρακτηριστικά που διαθέτει το αεροσκάφος:

Ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), εξελιγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού (OSF), το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (SPECTRA), σύστημα ανατροφοδότησης και συνδυασμού δεδομένων, (DATA FUSION), πλήρως ψηφιακό πιλοτήριο (Glass cockpit), ζεύξη δεδομένων (LINK 16), τα εξελιγμένα βλήματα αέρος- αέρος (METEOR & MICA IR) καθώς και τo στρατηγικό  βλήμα κρούσης (SCALP EG) αλλά και το κατά ναυτικών στόχων (AM-39 EXOCET).

Βεβαίως η φαρέτρα του RAFALE δεν εξαντλείται σ’ αυτή την εντυπωσιακή λίστα καθώς επεκτείνεται με ικανότητα μεταφοράς προηγμένων όπλων stand off αλλά και ατρακτιδίων σκόπευσης στόχων εδάφους.

Με δεδομένη την απόκτηση των 18 μαχητικών είναι λογικό ότι οι Επιτελείς της ΠΑ θα εστιάσουν στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν καθοριστικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία.