• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προχωρά το πρόγραμμα φρεγατών και κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού

Προχωρά το πρόγραμμα φρεγατών και κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού

Με την απόφαση για την προμήθεια 3 νέων φρεγατών [email protected] από τη Γαλλία να είναι δεδομένη, το Πολεμικό Ναυτικό και οι λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες με πρώτη τη ΓΔΑΕΕ, κινούνται γρήγορα για τη συμβασιοποίηση του προγράμματος η οποία, τουλάχιστον για το σκέλος των φρεγατών πρέπει αν έχει ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου.

Η συμβασιοποίηση θα γίνει όπως και με τα Rafale των οποίων η αγορά έγινε με ξεχωριστές συμβάσεις με τις κύριες γαλλικές εμπλεκόμενες εταιρείες. Ομοίως και στο εν λόγω πρόγραμμα, θα γίνουν ξεχωριστές συμβάσεις με τις Naval Group, Thales και MBDA. Από πλευράς διαδικασιών, όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε οι συμβάσεις να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έπειτα να προωθηθούν στη Βουλή για την ψήφισή τους από το Σώμα ώστε από τις αρχές του 2022 να καταβληθούν τα πρώτα ποσά για το πρόγραμμα. Εκτίμησή μας είναι ότι κάθε φρεγάτα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περί τα 1-1.1 δις ευρώ με ~800 εκ. να κοστίζει το σκάφος με τον εξοπλισμό του και τα υπόλοιπα να είναι οπλισμός, υποστήριξη για μερικά έτη, εκπαίδευση κτλ. .

Ως προς το ζήτημα των κορβετών, το Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να συνεχίζει τις συζητήσεις για τις κορβέτες τύπου Gowind με το σχέδιο που προτείνεται αν είναι κάποια παραλλαγή της Gowind 2500 με αλλαγές όμως καθώς το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί να τοποθετήσει περισσότερα συστήματα σε αυτές με αποτέλεσμα κάποια αύξηση βάρους πέραν των 2500 τόνων που τυπικά έχουν τα πλοία της συγκεκριμένης κλάσης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της προμήθειας των 2+2 Gowind 2500 σε κάποια έκδοση βαρύτερη από αυτή των 2500 με τις 2 να ναυπηγούνται στη Γαλλία και επιπλέον δύο πιθανότατα ως επιλογή να ναυπηγούνται εγχώρια από ελληνικά ναυπηγεία εφόσον τα τελευταία έχουν καταστεί λειτουργικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ελληνική πλευρά λέγεται ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει τα σχέδια των Gowind για να μπορέσει να επενδύσει πάνω στο σχέδιο και μέσω αυτής της κίνησης να εξοικονομηθούν.. 15 χρόνια επένδυσης σε ανάπτυξη ενός παρόμοιου πλοίου από ελληνικής πλευράς, με δυνατότητα εξαγωγής του.

Το τελευταίο ίσως είναι και το πιο σημαντικό σκέλος της υπόθεσης των κορβετών και κρίσιμο για το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας στο στρατιωτικό της σκέλος αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας, εφόσον εξασφαλιστεί έργο και για εξειδικευμένα συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Το σωστό είναι η Κυβέρνηση να κλείσει αρχικά ένα συμβόλαιο για 3+1 [email protected] ώστε να χτιστεί ο κορμός του Στόλου για την επόμενη 30ετία άμεσα και ένα ακόμα συμβόλαιο για 2+2 Gowind έτσι ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να ανανεώσει τα 3/5 του στόλου επιφανείας του άμεσα, μέχρι το 2028-2029.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.