Προχωρά η εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνας

Συνολικά 3 διαδικασίες τρέχουν αυτό το μήνα και αφορούν το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας και προχωρούν από τη νέα διοίκηση της εταιρείας, τη ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.

Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, το λεγόμενο duediligence, εκτελείται αυτή την περίοδο και η ολοκλήρωσή του αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Χωρίς το duediligence, το αμερικανικό ίδρυμα χρηματοδοτήσεων, δε θα δώσει στην ΟΝΝΕΧ τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει η επένδυση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, να καταφέρουν αν ενταχθεί η εξυγίανση των ναυπηγείων στο αμερικανικό πρόγραμμα επενδύσεων. Από τη στιγμή που αυτό έγινε εφικτό και η ΟΝΝΕΧ ανέλαβε τα ναυπηγεία μετά τη συμφωνία με τους πρώην μετόχους, τα πράγματα είναι ευνοϊκά για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει εκλογή νέου ΔΣ για την εταιρεία μετά από απαίτηση της εταιρείας FEYTEAHoldings που βρίσκεται στην Κύπρο, στην οποία και πέρασαν το 52% των μετοχών με βάση της συμφωνία που έκανε η ΟΝΝΕΧ. Το ΔΣ θα πρέπει να δημοσιεύσει νέο ισολογισμό αλλά και το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων. Τέλος, εκτελούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία των οικονομικών εκθέσεων για την προηγούμενη χρήση των ναυπηγείων.

Το βασικότερο όλων είναι ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπάρχει επιθυμία να έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας έτσι ώστε αυτή να ενταχθεί στις διατάξεις των άρθρων 106β και δ του πτωχευτικού κώδικα και να προχωρήσει η διαδικασία στο μοντέλο των ναυπηγείων ΝΕΩΡΙΟΥ Σύρου το οποίο κρίθηκε πετυχημένο.

Το τέλος Σεπτεμβρίου είναι πολύ σημαντικό καθώς τότε τελειώνει και η παράταση που έχουν πάρει τα ναυπηγεία για το πρόγραμμα των πυραυλακάτων Ρουσσέν του Πολεμικού Ναυτικού και το οποίο πρόγραμμα κράτησε ζωντανά τα ναυπηγεία στην παρούσα φάση αφού από αυτό πληρώνονται οι εργαζόμενοι αλλά και τα λειτουργικά έξοδα των ναυπηγείων.

Τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου θεωρείται ότι τα ναυπηγεία θα μπουν σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης με τη νέα διοίκηση της εταιρείας να ασχολείται στο εμπορικό κομμάτι με τα πλοία μεταφοράς αερίου LNG και στο στρατιωτικό σκέλος τους με τυχόν προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα. Μέσα σε μία 15ετία υπολογίζεται να επενδυθούν στα ναυπηγεία περί τα 400.εκ ευρώ για την συντήρηση, αναβάθμιση του εξοπλισμού και την επέκτασή τους. όλα αυτά εφόσον εξασφαλιστεί η συναίνεση των πιστωτών στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει προτείνει η ΟΝΝΕΧ.