• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πολιτικές παρεμβάσεις για τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού στον Βόλο

Πολιτικές παρεμβάσεις για τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού στον Βόλο

Διαβάζουμε με έκπληξη στο e-thessalia .gr ότι Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή είχε,

τις τελευταίες ημέρες επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σκοπός των επαφών ήταν η ενημέρωση της Υφυπουργού για τις διεργασίες εξεύρεσης λύσεων προκειμένου το λιμάνι να καταστεί περισσότερο ελκυστικό, επενδυτικά και η σχετική ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της κ. Υφυπουργού αναφέρει:

“Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή είχε, τις τελευταίες ημέρες επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σκοπός των επαφών ήταν η ενημέρωση της Υφυπουργού για τις διεργασίες εξεύρεσης λύσεων προκειμένου το λιμάνι να καταστεί περισσότερο ελκυστικό, επενδυτικά.

Ειδικότερα, χθες, Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αντώνης Οικονόμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία, πληροφόρησε την Υφυπουργό ότι, πράγματι, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι σε στενή συνεργασία με το ΤΑΥΠΕΔ, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πολεμικό Ναυτικό για τον καθορισμό του εύρους της αναβάθμισης των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, σημειώνοντας ότι κρίνεται απολύτως απαραίτητος για τις επιχειρησιακές ανάγκες του ο ελλιμενισμός πλοίων, στο λιμάνι του Βόλου.

Η κ. Μακρή παρατήρησε και εξέθεσε στον Γενικό Γραμματέα τις ανησυχίες των τοπικών φορέων ότι ο όγκος αυτών των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάληψη του μεγαλύτερου χώρου του λιμανιού και, συνεπώς, ο υπολειπόμενος ελεύθερος χώρος θα είναι εξαιρετικά μικρός και η εξεύρεση επενδυτή θα καταστεί από δυσχερής έως αδύνατη. Του μετέφερε, δε, ότι για τον λόγο αυτό, οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι ενδιαφερόμενοι φορείς του Ν, Μαγνησίας έχουν, ήδη, προτείνει στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) την δημιουργία μιας νέας προβλήτας ναυστάθμου αποκλειστικά για το ΠΝ σε άλλη περιοχή – πρόταση, την οποία η κ. Μακρή μετέφερε και στην ηγεσία του ΥΕΘΑ

Άπαντες άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις – εισηγήσεις των φορέων του Νομού, δεσμεύθηκαν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία και για την πληρέστερη ενημέρωση τόσο της Υφυπουργού Παιδείας όσο και των φορέων της Περιοχής ώστε και οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού να ικανοποιηθούν αλλά και οι επενδυτικές προοπτικές του Λιμένος Βόλου να μην απαξιωθούν. Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά για την ενημέρωση και για την περαιτέρω δέσμευση συνεργασίας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος.”

Πρώτα οι τοπικοί παράγοντες του Νομού Μαγνησίας επιθυμούν με τη Νέα Δομή Δυνάμεων που θα εγκρινόταν να μη φύγει η 32η Ταξ. Πεζοναυτών από το Βόλο για να μην πληγεί η.. τοπική οικονομία, τώρα βλέπουμε και πίεση για να μην έρθουν τα αρματαγωγά στο Βόλο και χαλάσουν το λιμάνι.

Εξοργιστική η πρακτική αυτή καθώς το να βρίσκεται η Ταξιαρχία στο Βόλο εγκρίθηκε αλλά οι Πεζοναύτες πρέπει να έχουν τα αρματαγωγά κοντά τους και όχι αλλού. Η δε πρόταση των τοπικών παραγόντων για κατασκευή ναυστάθμου στον Αλμυρό για τη φιλοξενία των αρματαγωγών, δεν εγκρίθηκε στη Νέα Δομή Δυνάμεων λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Με λίγα λόγια η άμυνα της χώρας θα είναι έρμαια του αν οι τοπικοί παράγοντες του Ν. Μαγνησίας αποφασίσουν τι θέλουν καλύτερα για τον τόπο τους. Η Ταξιαρχία δεν έφυγε από την περιοχή όπως ζήτησαν, τώρα δε θέλουν ούτε τα αρματαγωγά στο λιμάνι του Βόλου δηλαδή θα έχουμε πάλι, την κατάσταση προ της Νέας Δομής Δυνάμεων. Φυσικά οι τοπικοί παράγοντες πρέπει να εκφράσουν άποψη για τον τόπο τους αλλά κάποια πράγματα, όπως ο συνολικός σχεδιασμός της άμυνας της χώρας,  δεν μπορούν να άγονται από το αν οι τοπικοί παράγοντες το βλέπουν με καλό μάτι ή όχι και φυσικά λόγω οικονομικών συμφερόντων του καθένα.

Απαράδεκτες λοιπόν καταστάσεις για χώρα που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει μάλιστα και σοβαρή απειλή εξ ανατολών και η Ταξιαρχία είναι κρίσιμο να βρεθεί Αιγαίο άμεσα σε περίπτωση επιχειρήσεων και χωρίς καθυστέρηση αφού είναι μία από τις κύριες μονάδες ενίσχυσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Εφόσον δεν ήθελαν να φύγει η Ταξιαρχία από το Βόλο ( που κανονικά θα έπρεπε ) και δεν υπάρχουν τα κονδύλια για δημιουργία ολόκληρου νέου ναυστάθμου, το ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει στο σχεδιασμό που έχει χωρίς αγκυλώσεις για το συνολικό καλό του τόπου και όχι του Βόλου.