• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιος είναι ο «τουρκοφάγος» που θα συνεργαστεί με την Ελλάδα! «Φωτιά» στα τουρκικά σχέδια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιος είναι ο «τουρκοφάγος» που θα συνεργαστεί με την Ελλάδα! «Φωτιά» στα τουρκικά σχέδια (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη...

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ Ι. Κατζ, καθώς πλέον το εβραϊκό κράτος θα έχει νέο ΥΠΕΞ.

Ποιος είναι ο νέος αξιωματούχος, με τον οποίο καλείται να συνεργαστεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών;

Ονομάζεται Γκάμπι Ασκενάζι και είναι ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ!

Η είδηση είναι πως έχει το παρατσούκλι «τουρκοφάγος»! Είναι εκείνος που διέταξε, το 2010, το ρεσάλτο των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», το οποίο μετέφερε, υποτίθεται, ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας τα ισραηλινά χωρικά ύδατα.

Πολλοί μάλιστα τον θεωρούν εμπνευστή της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας.

Για τον Ερντογάν και την Τουρκία θεωρείται «κόκκινο πανί», καθώς τον είχαν παραπέμψει σε δίκη για την υπόθεση του «Μαβί Μαρμαρά».

Αυτό γιατί, όταν έγινε  το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, ακολούθησε μάχη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Τούρκοι υπήκοοι και να τραυματιστούν πάνω από 50 επιβαίνοντες.

Το επεισόδιο αυτό, σχολίαζαν αναλυτές, έβαλε «ταφόπλακα» στις τούρκο-ισραηλινές σχέσεις.

O Γκάμπι Ασκενάζι

Βέβαια στην πολιτική τα πάντα ρει και όλα έχουν να κάνουν με συμφέροντα.

Ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «θετικό» πως ο Ν.Δένδιας θα έχει ως συνομιλητή έναν «τουρκοφάγο», όπως τον ονομάζουν.

Το 2014, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει, μάλιστα, την σύλληψη του Ασκενάζι, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία. Τώρα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο διορισμός τους έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο που οι ελληνό-ισραηλινές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ειδικά με την προμήθεια των UAV HERON (ΕΔΩ). Όλα αυτά, σχολιάζουν μέσα ενημέρωσης, ενδεχομένως αποτελέσουν την απαρχή περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβιβ τόσο σε θέματα εξοπλισμών όσο και στο επίπεδο μιας ευρύτερης γεωστρατηγικής προσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών.

Άλλωστε, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με το Ισραήλ για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών «APACHE» A με τεχνολογία που έχει ήδη αναπτύξει το Ισραήλ, η οποία αφορά τόσο τους κινητήρες T-700 όσο και τα ηλεκτροοπτικά συστήματα των ελικοπτέρων.

Επιπλέον, για πρώτη φορά επίλεκτη Μονάδα του Ισραηλινού Στρατού επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο την Κρήτη και πραγματοποίησε τριήμερη άσκηση με συμμετοχή και Ελλήνων κομάντος, ενώ και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεργάζεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια με το, συνεχώς αναπτυσσόμενο, Ναυτικό του Ισραήλ. Ενδεικτική ήταν η άσκηση «NOBLE DINA 2019» στην οποία συμμετείχαν πέρα από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ με πλοία και υποβρύχια.

Όσο η Ελλάδα συμμαχεί, βάσει ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ και σε στέρεες βάσεις, με χώρες όπως το Ισραήλ, τότε τα όποια τουρκικά σχέδια θα καταλήξουν στην «φωτιά».

Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα διέψευσε δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας περί πιθανής συμφωνίας των δύο χωρών για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας.

«Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η – δίχως βάση – δημοσίευση για την πρόθεση υπογραφής συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ με την Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.