• Αρχική
  • Άρθρα
  • Περίμεναν τους Τούρκους ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ – «Κόκκινος Συναγερμός» στους βράχους του Αιγαίου

Περίμεναν τους Τούρκους ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ – «Κόκκινος Συναγερμός» στους βράχους του Αιγαίου

katadromeis
Ενθουσιασμένη η ηγεσία, το «καμπανάκι» που χτύπησε

Δεν το συζητάμε! Ο Στόλος έκλεψε τις εντυπώσεις με την καθολική του έξοδο στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη τουρκική εισβολή και ενδεχομένως να στείλει στον πάτο Τούρκους.

Η Πολεμική Αεροπορία απέδειξε τα υψηλά αντανακλαστικά της με την πλήρη επιφυλακή μαχητικών και ιπτάμενων!

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, υπήρξαν και κάποιοι που έδειξαν εξίσου ότι είναι ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ.

Κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, από τους βράχους του Αιγαίου οι καταδρομείς των νησιών περιμέναν την όποια διαταγή.

Το σήμα για άμεση προετοιμασία ακόμα και για εμπλοκή σε μάχη, αν αυτό χρειαζόταν, ήταν κοινό για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέσα στο σκοτάδι, πάνω σε κάθε ακριτικό βράχο από το Βόρειο Αιγαίο έως και τα Δωδεκάνησα, ανέμεναν αποφασισμένοι οι καταδρομείς, οι οποίοι, μετά τον «Κόκκινο Συναγερμό», την στιγμή της τουρκικής πρόκλησης, βρέθηκαν σε χρόνο ρεκόρ πάνω σε «κρίσιμους» βράχους και νησίδες, με στόχο να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια κατάληψης ή ακόμα και δημιουργίας αντιπερισπασμού.

Τα επιτελεία των Ελλήνων είχαν μελετήσει την κρίσης των Ιμίων το 1996 και πλέον έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια για την επιτήρηση και φύλαξη κάθε βράχου από την Λήμνο και την Σαμοθράκη μέχρι και το Καστελόριζο.

Παράλληλα, στα νησιά του Αρχιπελάγους και στον Έβρο το κλίμα ήταν πολεμικό. Όλοι ήταν αποφασισμένοι. Άδειασαν οι αποθήκες πυρομαχικών αλλά και οι όρχοι αρμάτων-πυροβόλων. Όπως γράφουν στρατιωτικοί συντάκτες, αντιαεροπορικά όπλα αναπτύχθηκαν σε προκαθορισμένες θέσεις και τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Χρειάστηκαν μόνο ελάχιστες ώρες, προκειμένου σύσσωμες οι Μονάδες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα να δηλώσουν ΕΤΟΙΜΕΣ. Φυσικά η Δύναμη Δέλτα (ΕΔΩ) όσο και όλες οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων- ΕΤΑ,Ζ ΜΑΚ, ΜΥΚ και 31 ΜΕΕΔ- περίμεναν εντολή για να ορμήσουν, όπου πρέπει.

Άρα λοιπόν δεν ήταν μόνο το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία μας που ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Και ο Στρατός Ξηράς ανταποκρίθηκε με την ελληνοτουρκική κρίση να αποτελεί το πιο ουσιαστικό Crash Test των τελευταίων ετών!!!

Καλό μας έκαναν οι Τούρκοι, καθώς η στρατιωτική ηγεσία μέτρησε χρόνους και ετοιμότητα, καταγράφοντας τυχόν αδυναμίες ή αν κάτι χρήζει άμεσης βελτίωσης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει στα χέρια του αναλυτικά στοιχεία και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κινητοποίηση, τους χρόνους, την διαθεσιμότητα μέσων και ειδικά την επάνδρωση σε όλες τις Μονάδες και Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς.

ΠΟΙΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Η κινητοποίηση και οι χρόνοι αντίδρασης άφησαν εξαιρετικά ικανοποιημένη την στρατιωτική ηγεσία.

Αυτό που αποτελεί όμως προτεραιότητα είναι η αύξηση της επάνδρωσης όλων των Μονάδων τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Η πρόταση για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες επανέρχεται στο προσκήνιο. Πέραν τούτου κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση και των τριών κλάδων και κυρίως των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με επιπλέον επαγγελματίες οπλίτες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •