Παραλογισμοί ανθυποβρυχιακής έκδοσης

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ), Ρ-3 Orion είναι ίσως το πρόγραμμα της απόλυτης σπατάλης κονδυλίων της περασμένης δεκαετίας. 


Αποφασίστηκε από εποχή Συγκυβέρνησης να δοθεί λύση στο ζήτημα, το οποίο ήταν σημαντικό για το Πολεμικό Ναυτικό, όχι καίριο όμως, και υπογράφηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015. Το αρχικό κόστος των 370 περίπου εκ. ευρώ έχει δει υπερβάσεις κοστους με αποτέλεσμα να έχει κοστίσει κοντά 0.5 δις ευρώ και ακόμα να μην έχει παραδοθεί κανένα αναβαθμισμένο αεροσκάφος του τύπου ενώ μπαίνουμε στο 2022.


Και είναι αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν υπερβασεις και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα από τη στιγμή που η κατασκευάστρια εταιρεία είχε ειδοποιήσει ότι υπήρχαν πολλά και σοβαρά ζητήματα για την αναβάθμιση των εν λόγω αεροσκαφών (π.χ. δεν υπήρχαν πτέρυγες διαθέσιμες αρχικά προς αντικατάσταση) και όλα αυτά ήταν αναμενόμενο ότι θα εκτόξευαν το κόστος του προγράμματος. Η αντιπολίτευση, τότε κυβέρνηση, κρίνεται αυστηρότητα που προχώρησε ένα πρόγραμμα που έφτασε σε κόστος τις αναβαθμίσεις φρεγατών ΜΕΚΟ 200 του Ναυτικού με ένα καλό πακέτο και ακόμα δεν έχει αποδώσει ενώ το σύνολο του στόλου είναι γηρασμένο. Αλήθεια, θα ερευνηθεί αυτό ποτέ; 


Στη Βουλή ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό αναμένει τα εν λόγω αναβάθμιση ένα αεροσκάφη το 2023 και ότι μέχρι τώρα τη δουλειά αυτών έχουν αναλάβει Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα. Η δήλωση αυτή έχει δύο αναγνώσεις, η μία είναι ότι έχει βρεθεί έστω ένας τρόπος επιτήρησης από ψηλά η άλλη ότι η δήλωση αυτή δείχνει ημιτέλεια και εξηγούμε.


Τα ΑΦΝΣ κάνουν επιτήρηση, διαθέτουν συστήματα κατάλληλα για την εργασία αυτή και μπορούν να συνδράμουν και στον ανθυποβρυχιακό αγώνα με τορπίλες κτλ., ενώ η εμβέλειά τιυς είναι πολύ μεγάλη. Τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα είναι μία πολύ καλή λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά όχι αυτά που διαθέτει τώρα η Αεροπορία και το Ναυτικό.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος είναι το MQ-9 Reaper σε ανθυποβρυχιακή έκδοση ή όποια κοστίζει αρκετά λόγω των παρελκόμενων ανθυποβρυχιακών συστημάτων, τροπικών κτλ. και φυσικά αντίστοιχη δε διαθέτουμε. Επομένως, η εργασία αυτή που εκτελείται τώρα, γίνεται μόνο ως επιτήρηση και δε μπορεί να γίνει διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από αυτά, όπως θα έκανε ένα κλασικό ΑΦΝΣ.
Τα αναβαθμίσμένα P-3 Orion αναμενονται το 2023, πρόγραμμα που υπονομευσε εμμέσως την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 και όλα όσα προέκυψαν από αυτό το γεγονός. Για λόγους σύγκρισης, αρκεί να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό ότι η Νορβηγία μόλις έκανε την τελετή αποδοχής του πρώτου αεροσκάφους P-8 Poseidon, του Ναυτικού της, ένα αεροσκάφος σύγχρονο, που αποτελεί μετεξέλιξη των Ρ-3 και φυσικά με ενεργή γραμμή παραγωγής και πλήρη υποστήριξη τόσο για το αεροσκάφος, όσο και για τα συστήματά του. 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.