• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραδόθηκε η πυραυλάκατος “ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ” στο Πολεμικό Ναυτικό, vid

Παραδόθηκε η πυραυλάκατος “ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ” στο Πολεμικό Ναυτικό, vid

Η ΤΠΚ( Ταχύ Περιπολικό Σκάφος ) ή αλλιώς πυραυλάκατος υπ' αριθμόν 6 κλάσης Super Bitta με όνομα "ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ" παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και πλέον αμύνεται των δικαίων της πατρίδας, στα νερά του Αιγαίου.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνα και η καθέλκυση αλλά και ολοκλήρωσή του καθυστέρησαν πάρα πολύ εξαιτίας των προβλημάτων που ταλάνιζαν τα ναυπηγεία και αφού η Κυβέρνηση επένδυσε επιπλέον 80 εκ. ευρώ περίπου για την ολοκλήρωσή όχι μόνο της Νο 6 αλλά και της Νο 7, με τα δύο πλοία κανονικά να έπρεπε να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2015. Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα προς αποφυγή εν όψη του προγράμματος των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΤΠΚ Νο 6 “ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ” θα πλέει πλέον στα νερά του Αιγαίου φέροντας 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-40 Exocet Bl. III, έχοντας ως κύριο πυροβόλο μάχης το OTO MELARA 76χιλ. με ταχυβολία 100 β.α.λ., 2 τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 30 χιλ. και για αυτοπροστασία, το σύστημα εγγύς αεράμυνας (CIWS) RAM ( Rolling Airframe Missile) με εμβέλεια κάτι παραπάνω των 10 χλμ. . Η ταχύτητα του πλοίου δικαιολογεί φυσικά το χαρακτηρισμό του ως ταχέο σκάφος αφού μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων ενώ το μικρό ίχνος του λόγω του μεγέθους το καθιστούν δύσκολα εντοπίσιμο στον ορίζοντα, ειδικά δε με τις τακτικές του Πολεμικού Ναυτικού που τα πλοία κρύβονται ακόμα και πίσω από βραχονησίδες.

Απομένει η ολοκλήρωση της ΤΠΚ Νο 7 “ΒΛΑΧΑΚΟΣ” η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και το Πολεμικό Ναυτικό και το ΥΠΕΘΑ, πιέζουν τα ναυπηγεία για την ολοκλήρωση των δοκιμών και την το δυνατόν ταχύτερη παράδοση του σκάφους σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο έχει ανάγκη τις δυνατότητές του.