• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι μπουρλοτιέρηδες του Αιγαίου μπορούν να αναβιώσουν σήμερα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μπουρλοτιέρηδες του Αιγαίου μπορούν να αναβιώσουν σήμερα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της Εθνεγερσίας θεωρήθηκε σκόπιμο να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα σε θεωρητικό επίπεδο.

Τα μπουρλότα ή πυρπολικά σκάφη, είναι μία πολύ παλιά ναυτική τακτική ώστε με ένα πλοίο μικρού μεγέθους, γεμάτου όμως με εύφλεκτα υλικά, να μπορέσεις να βάλεις φωτιά και να καταστρέψεις αντίπαλα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα σκάφη του εχθρού.

Οι Βυζαντινοί ήταν ίσως οι πιο εξελιγμένοι που έχουν υπάρξει στον τομέα, μετατρέποντας κατάλληλα τις πλώρες των δρομώνων ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν οι εκτοξευτές του υγρού πυρός οπότε όλα τα πλοία ήταν εμμέσως πυρπολικά σκάφη. Το υγρό πύρ συνέχιζε να καίει και στην επιφάνεια της θάλασσας προσβάλλοντας όλα τα κοντινά πλοία.

Πυρπολικά σκάφη χρησιμοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην Κίνα, κατά της Ισπανικής Αρμάδας που έπλεε προς την Αγγλία, και κατά τους Ναπολεόντιους πολέμους από τους Άγγλους κατά αγκυροβολημένων γαλλικών πλοίων.

Στην Ελλάδα όπου το Αρχιπέλαγος έχει τη δυνατότητα να παρέχει κάλυψη, ο πιο διάσημος μπουρλοτιέρης του Έθνους-μέχρι τον επόμενο- ο Κωνσταντίνος Κανάρης, πέτυχε πραγματικά ακατόρθωτα , υπό το πρίσμα της λογικής, πράγματα ανατινάζοντας με τα πυρπολικά του πλοιάρια μεγάλα πλοία της γραμμής των Τούρκων και πολλά μικρότερα.

Σήμερα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο; Υπό προϋποθέσεις ναι. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι τα εξής:

-Κατάλληλα σκάφη

-Κατάλληλο δόγμα

Είναι επιχείρηση με ειδικό εξοπλισμό και όταν μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό απαιτεί εξοπλισμό όπως ταχέα κατευθυνόμενα σκάφη που θα αναπτύσσουν ταχύτητα πολλών κόμβων ώστε να καλυφθεί η ταχύτατα η απόσταση μεταξύ του σκάφους και του σκάφους στόχου. Αν δεν πρόκειται περί επιθέσεως αυτοκτονίας, τότε το σκάφος πρέπει να έχει τηλεχειρισμό, άρα ισχυρό data link ή ο πλοηγός να έχει έναν ασφαλή τρόπο εγκατάλειψής του ανεξάρτητα αν είναι επιτυχής η επίθεση ή όχι. Τέλος ο φόρτος εκρηκτικών πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το εχθρικό πλοίο να τεθεί οριστικά εκτός μάχης σε περίπτωση επιτυχούς προσβολής.

Το δόγμα, δηλαδή το πως και υπό ποιές συνθήκες θα χρησιμοποιηθούν τέτοια σκάφη. Ταυτόχρονη έφοδος από πολλαπλά σημεία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από 4-5 τέτοια σκάφη με εμπλοκή των CIWS του πλοίου που δέχεται επίθεση από κατευθυνόμενα βλήματα φίλιου πλοίου που συντονίζει την επίθεση είναι ένας  τρόπος. Αν δε βληθεί από τα κατευθυνόμενα βλήματα, τότε τουλάχιστον ένα σκάφος θα φτάσει στο πλοίο και το πλοίο θα τεθεί εκτός μάχης.

Οι Ιρανοί έχουν εξελίξει κάπως αυτές τις τακτικές ορμώμενοι από την αδυναμία των μέσων τους να αντιμετωπίσουν ευθέως τον πάνοπλο αμερικανικό στόλο και από τα διδάγματα που έμαθαν από την αμερικανική άσκηση Millenium Dawn στην οποία θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας.

Πρόσφατο παράδειγμα χρήσης από τους Ιρανούς αυτού του τρόπου δράσης αποτελεί η προσβολή τάνκερ στα στενά του Ορμούζ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •