• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι αεροναυτικές δυνάμεις Ελλάδας-Τουρκίας την παραμονή της σύγκρουσης

Οι αεροναυτικές δυνάμεις Ελλάδας-Τουρκίας την παραμονή της σύγκρουσης

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει ώρα με ώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών βρίσκονται αντιμέτωπες με ότι καλύτερο έχουν να παρατάξουν στο αεροναυτικό πεδίο.

Θα αναφέρουμε επιγραμματικά τι παρατάσσει στο πεδίο η κάθε πλευρά και θα γίνει μία σύγκριση των δυνατοτήτων τους.

ΕΛΛΑΔΑ

Ναυτικό

·         13 φρεγάτες: 4 ΜΕΚΟ ΗΝ, 9 φρεγάτες κλάσης S

·         33 ΤΠΚ/ ΚΦ

·         Υποβρύχια: 11( 4 Τ-214 + 7 Τ-209)

·         Ναυτική αεροπορία: 18

Από τις 13 φρεγάτες, οι 4 ανήκουν στην κλάση “Ύδρα” με τα πλοία να είναι και τα νεώτερα στο στόλο φρεγατών με ηλικίες  20 έως 30 ετών.

Τα συστήματα που φέρουν οι συγκεκριμένες φρεγάτες  να είναι ιδανικές για την εποχή που ναυπηγήθηκαν αλλά υποδεέστερες σε σχέση με τις απειλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σήμερα όπως το δισδιάστατο ραντάρ που φέρουν και το ότι μπορούν να κατευθύνουν ταυτόχρονα δύο βλήματα κατά στόχων.

Ωστόσο, στον τομέα των σόναρ φέρουν από ένα σόναρ μεταβλητού βάθους ο οποίος είναι ο καλύτερος αισθητήρας του είδους και στους δύο στόλους.

Οι υπόλοιπες 9 φρεγάτες ανήκουν στην κλάση “Έλλη” με τις 6 από αυτές να έχουν υποστεί έναν εκσυγχρονισμό παλαιότερα και τις υπόλοιπες 3 να μην έχουν εκσυγχρονιστεί καθόλου.

Όταν αναφέρουμε το μη εκσυγχρονισμένες εννοούμε ότι δεν έχουν εκσυγχρονιστεί οι κύριοι αισθητήρες του και τα βλήματα που φέρουν αλλά ούτε τα προωστήρια συστήματα και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός τους. Οι υπόλοιπες 6 παρ’ ότι είχαν εκσυγχρονιστεί παλαιότερα μερικώς, για τα σημερινά δεδομένα ο εκσυγχρονισμός δεν αρκεί. Η ηλικία των σκαφών είναι περί τα 40 έτη.

Από τις ΤΠΚ, ξεχωρίζουν οι 5 εν υπηρεσία ΤΠΚ κλάσης “Ρουσέν” (Super Vita) οι οποίες έχουν σύγχρονα συστήματα, αισθητήρες ενώ φέρουν και 8 αντιπλοϊκά βλήματα Exocet MM40 Block II/III . Τα υπόλοιπα ΤΠΚ ανήκουν σε διάφορες κλάσεις της Combattante  που προμηθεύτηκε το Π.Ν. το 1974 εξοπλισμένα με παλιότερους, επίφοβους όμως Exocet.

Από πλευράς υποβρυχίων η Ελλάδα κατέχει σαφέστατο ποιοτικό πλεονέκτημα αφού τα 4 Υποβρύχια κλάσης “Παπανικολής” μαζί με το Εκσυγχρονισμένο Τ-209 “ΩΚΕΑΝΟΣ” φέρουν σύστημα αναερόβιας πρόωσης.

Τα ελληνικά Τ-124 είναι τα κορυφαία υποβρύχια διεθνώς στην κατηγορία τους ενώ το εκσυγχρονισμένο “ΩΚΕΑΝΟΣ” έχει υποστεί ριζική αναβάθμιση με τις δυνατότητές του να πλησιάζουν αυτές των συστημάτων των Τ-214. Δυστυχώς τα υποβρύχια στερούνται σύγχρονων βαρέων τορπιλών αλλά ακόμα και με τις παλαιότερες SUT Mod 0  μπορούν να επιφέρουν θανάσιμα πλήγματα. Τα υπόλοιπα υποβρύχια κλάσης Γλαύκος είναι αρκετά παλαιότερα και δεν έχουν την ίδια επιχειρησιακή αξία με τα σύγχρονά τους.

Αεροπορία

·         154 F-16

·         43 Mirage

·         34 F-4 Phantom

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τις εκδόσεις Block 30, 50 και 52+ με ένα αεροσκάφος εκ των Block 52+ Advanced να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ για τον εκσυγχρονισμό του ως πρωτότυπου. Τα Block 30 ανήκουν στα πρώτα που είχε παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία και δεν έχουν αξία σε αερομαχίες λόγο παρωχημένων αισθητήρων, μπορούν όμως να εκτελέσουν αποστολές βομβαρδισμού. Τα F-4 είναι διαχρονικά τα “σκυλιά του πολέμου” καθώς το οπλικό φορτίο που φέρουν είναι πολύ μεγάλο ενώ μπορούν να φέρουν και αρκετούς πυραύλους αέρος-αέρος καθιστώντας τα επικίνδυνα παρά την ηλικία τους.

Τα Mirage  είναι ο παίκτης που αλλάζει τις ισορροπίες αφού στα χέρια των Ελλήνων πιλότων, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν επιτελέσει θαύματα παρά τα προβλήματα που ταλανίζουν τα αεροσκάφη. Η δυνατότητά τους να φέρουν πυραύλους Exocet και SCALP EG είναι καταλυτική για τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ναυτικό

·         16 φρεγάτες: 8 ΜΕΚΟ, 8 Ο.Η.Perry,

·         8  Κορβέτες

·         35 ΤΠΚ/ΚΦ

·         Υποβρύχια: 12 Τ-209

·         Ναυτική αεροπορία: 33

Οι 8 φρεγάτες ανήκουν στην κλάση “G” δηλαδή είναι O.H. Perry και φέρουν συστήματα παλαιότερης εποχής με τους πυραύλους SM-1R να είναι αμφίβολο αν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά καθώς έχει παρέλθει ο χρόνος υποστήριξής τους εδώ και αρκετά χρόνια. Τα 4 από αυτά να έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό των όπλων τους με αποτέλεσμα να είναι ανώτερα από τις “Έλλη”.  Τις μη εκσυγχρονισμένες “G” είχαν αποστείλει στη Λιβύη οι Τούρκοι.

Οι 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ-200 “Yavuz” και άλλες 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ-200 “Barbaros” με τις πρώτες να έχουν προβλήματα και αν είναι κατώτερες των “Ύδρα” αλλά με τις δεύτερες να έχουν υποστεί εκσυγχρονισμούς ιδιαίτερα στα Α/Α όπλα τους.

Οι Τούρκοι διαθέτουν 4 κορβέτες κλάσης “Ada” οι οποίες είναι και τα νεώτερα πλοία του τουρκικού στόλου με περιορισμένες Α/Α δυνατότητες αλλά αρκετά αντιπλοϊκά βλήματα ανά σκάφος ενώ δε μπορούν να βγούν στην ανοιχτή θάλασσα πάνω από ένα όριο κατάστασης θάλασσας όπως αποδείχθηκε στις 21 Ιουλίου. Οι υπόλοιπες είναι παλαιότερες.

Τα ΤΠΚ των Τούρκων είναι σαφώς κατώτερα των αντίστοιχων Ελληνικών Super Vita και τα όπλα που φέρουν είναι πολύ κάτω των αντίστοιχων Ελληνικών .

Ως προς τα υποβρύχια, η Τουρκία ουσιαστικά διαθέτει 8 υποβρύχια άξια λόγου τα οποία είναι της κλάσης Τ-209/1400 τα οποία έχουν ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 90′ μέχρι το 2000 και αυτά είναι τα υποβρύχια στα οποία στηρίζεται κυρίως το Τουρκικό Ναυτικό για την κρούση του. Τα υπόλοιπα 4 είναι αντίστοιχα των ελληνικών κλάσης ‘Γλαύκος” με πολύ παλαιότερα συστήματα και χαμηλή επιχειρησιακή αξία.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

·         233 F-16

·         34 F-4

·         200+ UAVs

Η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει έναν ομογενοποιημένο στόλο F-16 παρόμοιων εκδόσεων με τα οποία έχει πετύχει μία αξιοσημείωτα ευκολότερη υποστήριξη των αεροσκαφών της αλλά δεν τρέχει κανένα επιπλέον πρόγραμμα επιπλέον εκσυγχρονισμού τους ενώ τα F-4 είναι παρόμοια των Ελληνικών.

Η Τουρκία έχει μεγαλύτερο στόλο από UAVs και UCAVs διαφόρων τύπων, μέτριας ποιότητας τα οποία έχουν υποστεί αρκετές απώλειες στα μέτωπα στα οποία έχουν εμπλακεί με κατώτερες Α/Α άμυνες σε γενικές γραμμές.

Αυτές είναι επιγραμματικά οι αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών οι οποίες έχουν αντιπαραταχθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τον πλανήτη να κρατά την ανάσα του…