• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ της Φ/Γ Λήμνος και της τουρκικής Kemal Reis ( ; )

Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ της Φ/Γ Λήμνος και της τουρκικής Kemal Reis ( ; )

Πολλά δημοσιεύματα θέλουν να έλαβε χώρα σοβαρό ναυτικό επεισόδιο μεταξύ της φρεγάτας "Λήμνος" του Πολεμικού Ναυτικού και της φρεγάτας Kemal Reis του Τουρκικού Ναυτικού,

που συνόδευε το Oruc Reis ως η κύρια μονάδα μάχης της ομάδας που προστάτευε το ερευνητικό.

Κατά τα φαινόμενα, η “Λήμνος” πλησίασε την ομάδα του ερευνητικού αρκετά λόγο μείωσης της ταχύτητας του ερευνητικού με αποτέλεσμα η Kemal Reis να κινηθεί προς εμβολισμό της ελληνικής. Τα πράγματα όμως δε φαίνεται να πήγαν και τόσο καλά για τον Τούρκο πλοίαρχο αφού η ελληνική φρεγάτα κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα και στη σύγκρουση των δύο πλοίων η “Λήμνος” υπέστη ελαφρές ζημιές και βλάβη στο πηδάλιο ενώ η τουρκική σοβαρότερες αφού έχασε τον άξονα της προπέλας της.

Εφόσον συνέβη αυτό το επεισόδιο, αυτός είναι και ο λόγος που προκάλεσε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης στο οποίο μίλησε για τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στην περιοχή λόγο των πολλών ναυτικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί.

Το συμβάν είναι πιθανό να συνέβη καθώς υπήρξε στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό είχε αυξομειώσεις στην ταχύτητά του ενώ βρισκόταν στα 107 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου.

Αν το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα όπως φημολογείται και δεν έχει διαψευσθεί επίσημα μέχρι στιγμής, τότε το τουρκικό πλοίο έχει τεθεί πρακτικά εκτός μάχης λόγο της βλάβης στο προωστήριο σύστημά του. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα που προστατεύει το τουρκικό ερευνητικό χάνει την κύρια μονάδα Α/Α προστασίας που είχε και τη μονάδα με τη μεγαλύτερη ισχύ πυρός, αφήνοντας την ομάδα πολύ ευάλωτη σε αεροναυτική προσβολή και έτσι δικαιολογείται η αποχώρησή της από την περιοχή της έντασης.

Η Φρεγάτα “Λήμνος” ανήκει στην κλάση των φρεγατών “S” του Πολεμικού Ναυτικού και είναι ένα πλοίο 38 ετών. Αντίθετα η τουρκική φρεγάτα που φαίνεται ότι τέθηκε εκτός μάχης είναι ένα κατά πολύ νεώτερο πλοίο κλάσης ΜΕΚΟ-200.

Εφόσον η “Λήμνος” εκμεταλλεύτηκε την πτώση ταχύτητας του ερευνητικού και έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από την ομάδα του ερευνητικού, τότε έχει περάσει το σημείο εμβέλειας των αντίπαλων Harpoon οι οποίοι έχουν χαμηλότερο βεληνεκές τα 10 χλμ. Από εκείνη την απόσταση και έπειτα η ελληνική φρεγάτα με τα 2 πυροβόλα των 76χιλ. που φέρει είχε σαφές πλεονέκτημα της Τουρκικής και έθεσε στο πεδίο πυρός της και το ερευνητικό.

Η απόφαση του Τούρκου πλοιάρχου να εμβολίσει το επερχόμενο ελληνικό πλοίο δεν του βγήκε αφού έτσι έθεσε εκτός μάχης μία φρεγάτα καλύτερη της S η οποία υπέστη ελαφρές ζημιές.