• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με «ΔΙΚΑΙΟ και ΦΛΟΓΑ»! Εξοπλιστική ανασκόπηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Με «ΔΙΚΑΙΟ και ΦΛΟΓΑ»! Εξοπλιστική ανασκόπηση των Ενόπλων Δυνάμεων

enoplesdynameis
Αυτοί είμαστε και τους ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

Η Τουρκική απειλή έχει επιφέρει αλλαγή στην πολιτική σκέψη, η οποία μέχρι πρότινος επικρατούσε σε σχέση με τα εθνικά θέματα. Η συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση θεωρούσε ότι είναι δυνατό η Ελλάδα να έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία χωρίς να την απαραίτητη επίδειξη ισχύος. Αυτό άλλαξε και πλέον η χώρα μας προχωρά σε έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δις για τα επόμενα χρόνια με το οποίο ευελπιστεί να καλύψει τα κενά και να κερδίσει, έναντι της Τουρκίας, συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα σε τομείς που θα κάνουν τη διαφορά σε τυχόν σύρραξη.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η Αεροπορία είναι αυτή που κρίνει το μέγεθος της αποτροπής σε όλους τους τομείς καθώς μπορεί να πάει παντού, να χτυπήσει με μεγάλη ισχύ και να καλύψει τους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεσματικά, μη αφήνοντας στην αντίπαλη αεροπορία περιθώρια δράσης. Η πιο εύκολη επαύξηση της ισχύος της αεροπορίας γίνεται με το να υπάρχουν υψηλές διαθεσιμότητες μέσων και αεροσκαφών. Η υπογραφή συμβάσεων υποστήριξης για όλα τα πτητικά μέσα κρίνεται ως η Νο 1 προτεραιότητα για όλη την Αεροπορία.

Ταυτόχρονα, η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να εξοφλήσει το γαλλικό γραμμάτιο με την αγορά των Rafale, δίνει στην Αεροπορία ένα ανέλπιστα εξαιρετικό όπλο στην φαρέτρα της. Με την είσοδο σε υπηρεσία των Rafale και τον συνδυασμό RBE2 AESA, SPECTRA, METEOR και MICA NG, τα αεροσκάφη δεν έχουν αντίπαλο. Η επιλογή αυτή δίνει στην αεροπορία ξεκάθαρο πλεονέκτημα στους ουρανούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία να μην έχει κάποια εύκολη εναλλακτική προς απάντηση σε αυτή την ελληνική κίνηση.

Επιπλέον, «τρέχει» η αναβάθμιση των 84 F-16 με τα σχετικά ποσά να πληρώνονται ήδη προς τις Η.Π.Α. Η αναβάθμιση θέτει έναν ακόμα βαρύτερο πονοκέφαλο στην Τουρκική ηγεσία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της μέσα τα οποία θα υστερούν ακόμα και απένατι στον βασικό κορμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η επαναφορά δε των διαθεσιμοτήτων των Mirage θα αποδώσει άμεσα αποτελέσματα με τα δελταπτέρυγα μαχητικά, που αποτελούν φόβητρο, να συμπληρώνουν τα νέα μαχητικά της αεροπορίας.

Η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται να διατηρήσει την οροφή αεροσκαφών και την επόμενη δεκαετία σε πάνω από 200 αεροσκάφη για αν μπορέσει να καλύψει όλο το φάσμα του αγώνα που θα χρειαστεί να εκτελέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και για το ζήτημα αυτό αναφερθήκαμε εκτενώς εδώ!

Συνολικά, τα κύρια προγράμματα που τρέχουν άμεσα είναι:

·         Επαναφορά διαθεσιμοτήτων Mirage 2000, F-4

·         Αναβάθμιση 84 F-16 V

·         Αγορά 18 Rafale μαζί με πλήρη υποστήριξη, εκπαίδευση και οπλισμό(Meteor, MICA NG, Hammer)

·         Επαναφορά διαθεσιμοτήτων μεταγωγικών αεροσκαφών

·         Επαναπιστοποίηση γαλλικών όπλων σε υπηρεσία

·         Προμήθεια επιπλέον SCALP EG (μαζί με τα Rafale πιθανότατα)

·         Προμήθεια UAV Heron

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Το Ναυτικό είναι ο κλάδος που διασφαλίζει την προστασία των νησιών και των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας αλλά, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες λόγω του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί. 

Συνολικά 9 φρεγάτες από τις 13 χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, οι υπόλοιπες 4 χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν άμεσα, 6 υποβρύχια είναι πλέον πολύ παλαιά και οι παλαιότερες πυραυλάκατοι χρήζουν αντικατάστασης.

Παρά τα προβλήματα, το Πολεμικό Ναυτικό παρέταξε το σύνολο των μονάδων επιφανείας του από τις 21 Ιουλίου και μετά, με τις μηχανές να μηΝ σταματούν καθόλου σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του Στόλου. Αυτό επιτεύχθηκε αφενός επειδή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επένδυσαν στο να επαναφέρουν όλες τις μονάδες σε αξιόμαχη κατάσταση, αφετέρου στο φιλότιμο των πληρωμάτων και όσων αποτελούν την εφοδιαστική αλυσίδα του Ναυτικού. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα αυτή την στιγμή μπορεί να κινείται με άνεση στο διπλωματικό πεδίο, αφού ο Στόλος είναι παρών και άκρως επικίνδυνος για τον αντίστοιχο της Τουρκίας.

Για να λυθούν τα προβλήματα του Ναυτικού, χρειάζεται να καθελκυστούν μαζικάπλοία. ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ: Το Ναυτικό να πάρει την μερίδα του λέοντος από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 10 δις. Για να γίνει σωστά όμως η επένδυση αυτή και να έχει αποτέλεσμα, εκτός της ορθολογικής επιλογής των νέων πλοίων του Ναυτικού, χρειάζεται να έχουμε λειτουργικά ναυπηγεία και τα συμβόλαια να προβλέπουν μεταφορά τεχνογνωσίας σε αυτά και τους λοιπούς εν Ελλάδι υποκατασκευαστές των συστημάτων τους. Το ζήτημα των ναυπηγείων και της τεχνογνωσίας ίσως είναι και σημαντικότερο από όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Τέλος, το Ναυτικό προμηθεύτηκε ήδη ταχύπλοα σκάφη για τις ειδικές μονάδες του ( ΟΥΚ ) τα οποία βρίσκονται ήδη στο ναυπηγείο για συντήρηση και μετατροπές, 2 πλοία υποστήριξης μέσω της χορηγίας του εφοπλιστή κ. Λασκαρίδη και άλλα.

Αυτά που θα τρέξουν μέσα στη δεκαετία συνοπτικά είναι:

·         4 νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων

·         Προμήθεια 2 μεταχειρισμένων πλοίων ως ενδιάμεση λύση

·         Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ

·         Ναυπήγηση επιπλέον 3-4 πυραυλάκατων Super Vita

·         Ναυπήγηση 4 κορβετών ( πιθανότατα των “Θεμιστοκλής)

·         Ναυπήγηση επιπλέον 2 υποβρυχίων (;)

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Μπορεί ο Στρατός να έρχεται τελευταίος σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά ήταν ο πρώτος που έλαβε επιπλέον μέτρα για την αύξηση των διαθεσιμοτήτων των μέσων του και της άμεσης προμήθειας καίριων συστημάτων για την αύξηση της ισχύος του. Το καλό με τα συστήματα του Στρατού είναι ότι είναι εφικτό, με σχετικά λίγα χρήματα, να επιτευχθεί κατακόρυφη αύξηση της ισχύος του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προμήθεια τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή για τις ειδικές δυνάμεις, η αναβάθμιση των Apache και του αντιαρματικού οπλοστασίου, των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών του πυροβολικού και άλλα.

Επιγραμματικά θα αναφέρουμε τα παρακάτω που αφορούν την τρέχουσα δεκαετία:

·         Επαναφορά υψηλών διαθεσιμοτήτων παντός μέσου

·         Προμήθεια τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή

·         Προμήθεια νέων εξαρτήσεων για τις ειδικές δυνάμεις

·         Νέο τυφέκιο

·         Προμήθεια 10.000 οχημάτων διαφόρων χρήσεων

·         Προμήθεια νέων αντιαρματικών πυραύλων ( SPIKE NLOS κατά πάσα πιθανότητα)

·         Αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache

·         Ολοκλήρωση προμήθειας και υποστήριξης των ΝΗ-90

·         Πλήρης αξιοποίηση των Kiowa ( πιθανότατα εγκατάσταση συστήματος αυτοπροστασίας)

·         Αναβάθμιση των πυρομαχικών για τους πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70

·         Προμήθεια UAV και drone για χρήση από τα τακτικά συγκροτήματα

·         Εγκατάσταση συστημάτων αυτοπροστασίας στα άρματα Leo 2A4 και Leo 2 HEL(;)***

·         Προμήθεια των 800 τροχοφόρων Μ1117

·         Προμήθεια Bradley ( ;)***

***Το ερωτηματικό αναφέρεται σε προγράμματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα εκτελεστούν ακόμα.

Στον τομέα της κυβερνοάμυνας και των τηλεπικοινωνιών, η κυβέρνηση έχει κινηθεί μέχρι στιγμής με την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με τους ισραηλινούς ενώ έχουν εμπλακεί και εταιρείες του εσωτερικού σε διάφορα ανάλογα προγράμματα. Αυτός είναι τομέας  για τον οποίο θα μαθαίνουμε ελάχιστες πληροφορίες, για ευνόητους φυσικά λόγους.

Τέλος, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα συνδράμει στην ανάπτυξη εγχώριων UAV παντός είδους με σκοπό την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτημα το οποίο προχωρά ήδη.

Όλα τα παραπάνω μένει να τα δούμε να εκτελούνται στην πράξη με σαφές σχέδιο το οποίο θα δεσμεύει όχι μόνο την παρούσα αλλά, και τις μελλοντικές κυβερνήσεις της χώρας, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και να αποδοθούν τα δέοντα στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα την δώσουμε την μάχη…