Κρίσιμο το επόμενο 3μηνο για τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά

skaramagka
Ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο έχει ζημιώσει βαθύτατα το Πολεμικό Ναυτικό

και το ελληνικό κράτος θα προσπαθήσει να λύσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα καθώς έχει σκοπό να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των ναυπηγείων σε ιδιώτη/ες επενδυτή/ές.

Στις 8 Σεπτεμβρίου λήγει η τέταρτη στη σειρά εξάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος διαχείρισης, στο οποίο βρίσκονται τα ναυπηγεία από το 2014, και η κυβέρνηση προσδοκά να έχει πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει βρεθεί επενδυτής που θα τα επαναλειτουργήσει διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

Το εγχείρημα δυσκολεύει καθώς στα ναυπηγεία έχουν τεθεί περιορισμοί μέχρι το 2024 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη ανάκτησης του προστίμου για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί πριν από 20 χρόνια στα ναυπηγεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές δε θα μπορούν να λειτουργήσουν το ναυπηγείο για να εξυπηρετήσουν ξένους πελάτες με αποτέλεσμα να επιζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλιστούν για τα ναυπηγεία προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να υπάρχουν έσοδα και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μέχρι το 2024 εκτός αν επιτευχθεί η άρση των περιορισμών μέσω της δικαστικής οδού στο προσεχές μέλλον.

Τα προγράμματα που θα μπορούσε να τρέξει το ναυπηγείο είναι αυτά των :

· 2 υποβρυχίων Τ-214 που θα έπρεπε να ναυπηγηθούν με βάση την παλαιότερη σύμβαση που προέβλεπε τη ναυπήγηση 6 Τ-214 και τελικά ναυπηγήθηκαν τα 4.

· Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ύψους 160 εκ. ευρώ,

Η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει τα ζητήματα του Πολεμικού Ναυτικού και να προσθέσει νέα συστήματα στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων αφού οι Τούρκοι πιέζουν πολύ σε όλα τα μέτωπα και είναι πιθανή η σύγκρουση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αγκάθι αποτελεί η εξασφάλιση των προγραμμάτων αυτών από πλευράς κυβέρνησης, της μη απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λειτουργήσει για ιδιώτες το ανυπηγείο καθώς επίσης και η εξασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων που θέτει ως όρο η κυβέρνηση στο διαγωνισμό.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που χειρίζονται το πολύπλοκο ζήτημα των ΕΝΑΕ διαμηνύουν στους εργαζόμενους ότι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου θα έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις που ορίζει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αφορά τη ρύθμιση κρίσιμων θεμάτων για να βγουν σε διαγωνισμό τα ΕΝΑΕ από τον ειδικό διαχειριστή.

ΠΗΓΗ: OnAlert

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •