• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κινητικότητα του τουρκικού στόλου στο Ν.Α. Αιγαίο – Τρέχουν στην Ε.Ε. να προλάβουν το…«κακό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κινητικότητα του τουρκικού στόλου στο Ν.Α. Αιγαίο – Τρέχουν στην Ε.Ε. να προλάβουν το…«κακό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα ύψη το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο - Παρέμβαση Μπορέλ.

Με φόντο τη NAVTEX που έχει εκδώσει για διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στις 10 και 11 Αυγούστου, η Τουρκία επιχειρεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα ιδιαίτερα έντονα είναι η κινητικότητα από πλευράς τουρκικού στόλου τις τελευταίες ώρες.

Πληροφορίες οι οποίες προς ώρας δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη σε Αθήνα και Άγκυρα θέλουν τους Τούρκους να έχουν βγάλει 15 πολεμικά πλοία εκτός του ναυστάθμου του Ακσάζ (που βρίσκεται στο ύψος της Ρόδου).

Τα πλοία αυτά δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στις ασκήσεις τις οποίες έχει προγραμματίσει η Άγκυρα για αύριο Δευτέρα ως απάντηση στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ιδού οι δεσμευμένες περιοχές:

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή παρακολουθώντας την παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων σε όλο το φάσμα του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Όπως σας ενημέρωσε το el.gr σε προηγούμενο άρθρο (Δείτε ΕΔΩ), η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το σενάριο του τουρκικού αιφνιδιασμού με πιθανό απόπλου του γεωτρύπανου “Oruc Reis”, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

.

Παρέμβαση Μπορέλ

Στον απόηχο επομένως όλων των τελευταίων εξελίξεων και με τους δύο στόλους (ελληνικό και τουρκικό) να βρίσκονται σε ύψιστη επικφυλακή, οι Βρυξέλλες επιχειρούν, μάλλον μάταια, να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σε ρόλο…«Πόντιου Πιλάτου» αυτή τη φορά εμφανίζεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πριν από λίγη ώρα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητά από τις Αθήνα και Άγκυρα να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» τις τελευταίες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος ενδεχομένως , εκτός των άλλων, και στις τελευταίες πληροφορίες που καταφθάνουν για απόπλου τουρκικών πλοίων.

Και συνεχίζει δείχνοντας για ακόμη μία φορά πόσο «ασύμφορος» είναι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος:

«Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της εκ νέου εμπλοκής».

(φωτο:screenshot)