Ισραηλινή ικανοποίηση για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2021, vid

Σε συνέντευξή του στην Jerusalem Post, Ισραηλινός πιλότος μαχητικού, που έλαβε μέρος στην πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας "ΗΝΙΟΧΟΣ 2021", είχε μόνο επαίνους να αναφέρει για την άσκηση, τη διεξαγωγή της και το επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ισραηλινός πιλότος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σημαντικότερο όλων είναι η συνεργασία, από το ότι πίνει καφέ το πρωί μαζί με τους πιλότους των άλλων αεροποριών, πετώντας μαζί τους έπειτα και στο τέλος η αναφορά για τις επιδόσεις, τα λάθη κτλ. στο τελευταίο briefing.

Στην άσκηση αυτή έλαβαν μέρος από την πλευρά του Ισραήλ μαχητικά αεροσκάφη F-15I Ra’am της 69ς Μοίρας και αεροσκάφη F-16I Sufa της 107ης Μοίρας ενώ συμμετείχε και ένα αεροσκάφος G-550 έγκαιρης προειδοποίησης της 120ης Μοίρας.

Οι ασκήσεις στις οποίες υπήρχαν πιλότοι και άλλων χωρών, η επικοινωνία γινόταν στα αγγλικά και με τις ονομασίες κατά ΝΑΤΟ  ενώ ο πιλότος στέκεται στο γεγονός ότι το πεδίο της Ελλάδας που συνδυάζει, θάλασσα, λόφους και ψηλά βουνά, μαζί με τη χρήση ξένης γλώσσας, είχε σαν αποτέλεσμα μία πάρα πολύ καλή και διδακτική εμπειρία για τους ισραηλινούς πιλότους αφού το Ισραήλ δε διαθέτει τέτοια πεδία και οι πιλότοι έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα πολύ γρήγορα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι λόγω των παραπάνω, η άσκηση και τα σενάριά της ήταν πολύ απαιτητικά αφού χρειαζόταν να αντιμετωπίσουν αντιπάλους που δεν αντιμετωπίζουν στην ευρύτερη περιοχή τους και μάλιστα σε ένα άγνωστο πεδίο. Επομένως, η άσκηση ήταν πάρα πολύ ποιοτική.

Το τελευταίο ζήτημα στο οποίο αναφέρεται μετά από ερώτηση έχει να κάνει με τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της άσκησης με πιλότους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς δεν έχουν περάσει ούτε 6 μήνες από την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, πράγμα που άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Συγκρατημένος ήταν ο πιλότος καθώς ανέφερε ότι δεν έχει εκτελεστεί μία αμιγώς αραβο-ισραηλινή άσκηση μαζί τους αλλά τους αντιμετωπίζουν όπως όλους τους ξένους πιλότους σε μία άσκηση.

Ως επίλογο, ο πιλότος δίνει τα εύσημα στην ελληνική πλευρά καθώς αναφέρει ότι οι Έλληνες έχουν επενδύσει πολύ στην εν λόγω άσκηση, ανέμεναν την άφιξή μας και μας αντιμετώπισαν με θέρμη και πολύ έντονο πνεύμα συνεργασίας.