• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» και τον Έβρο – Τι απαντούν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» και τον Έβρο – Τι απαντούν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ρόλος των παράνομων μεταναστών...

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως η συνοριακή γραμμή στον Έβρο έχει αλλάξει εξαιτίας «φυσικών και τεχνικών» λόγων και καλεί την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει εργασίες κατασκευής του φράκτη, πριν υπάρξει σχετική διαπραγμάτευση από αρμόδιες αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Τα στελέχη στον Έβρο διαψεύδουν την κατάληψη Ελληνικού εδάφους, ενώ προσπαθεί να διαπιστωθεί εάν έγινε καταπάτηση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., ο ποταμός Έβρος, που αποτελεί το σύνορο με την Ελλάδα, «έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνικούς λόγους από το 1926», όταν δηλαδή καθορίστηκαν οι συνοριακές γραμμές, κι έτσι –σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα–, δεν υπάρχουν αμοιβαία αποδεκτές συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων που να είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.

Συνεπώς, η Τουρκία υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει τεχνικός συντονισμός μεταξύ αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες και υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να γίνουν έργα στην περιοχή πριν από τη διεξαγωγή των σχετικών συνομιλιών.

Με μία φράση, όπως δήλωσε και στο OPEN, ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, η Τουρκία θέλει να γκριζάρει τον Έβρο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του evros-news.gr, Κώστα Πιτακούδη οι Τούρκοι μπήκαν για λίγο στο ελληνικό έδαφος (ένα με δύο μέτρα, όπως συμβαίνει και από τις δύο πλευρές) για να παρενοχλήσουν τις ελληνικές εργασίες στον φράχτη, καθώς και για να διατηρήσουν τα περάσματα των παράνομων μεταναστών και των πρακτόρων που προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα.

«Οι Τούρκοι «πάτησαν» στην συνοριογραμμή. Δεν μπήκαν μέσα στο ελληνικό έδαφος για να το καταλάβουν. Δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», έλεγε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αναφορικά με το σενάριο «εισβολής». Σύμφωνα με τον Κώστα Πιτιακούδη, όταν υπήρξε αυτή η διχογνωμία, έγινε αυτό που γίνεται πολύ συχνά, με το να… μπαινοβγαίνουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι ένα-δυο μέτρα εκατέρωθεν όταν κινούνται στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά», διαμηνύουν, από την πλευρά τους, οι Ελληνικές αρχές απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες».

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οι συντεταγμένες της συνοριογραμμής είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί με απόλυτη ακρίβεια στους χάρτες οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί εδώ και 94 χρόνια. Οποιαδήποτε αναθεωρητική προσπάθεια δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του φράχτη και των υπολοίπων έργων που έχουν σχεδιάσει από κοινού οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει «σφραγιστεί» και το νότιο τμήμα της συνοριογραμμής ειδικά στη περιοχή όπου τα σύνορα είναι χερσαία και ο ποταμός ανήκει εξ’ ολοκλήρου είτε στη μία είτε στην άλλη χώρα.