• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η συγκυρία βοήθησε! Μία ωφέλιμη συμφωνία για την Ελλάδα με το βλέμμα στους Τούρκους

Η συγκυρία βοήθησε! Μία ωφέλιμη συμφωνία για την Ελλάδα με το βλέμμα στους Τούρκους

Από κοντά και η Κύπρος

Η Ελλάδα έχει έρθει τα τελευταία χρόνια πολύ κοντά με το Ισραήλ, ιδιαίτερα δε μετά την κόντρα του τελευταίου με την Τουρκία από το 2012 και μετά και την υποστήριξη από την Τουρκία, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία έχει αντι-ισραηλινή ρητορική από τη στιγμή που εκπροσωπεί πολιτικά το Ισλάμ.

Η προσπάθεια της χώρας μας να δρέψει καρπούς από αυτή την προσέγγιση είναι συνεχής τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον διπλωματικό και στρατιωτικό, αφού το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά σε αυτούς τους τομείς. Μία χώρα η οποία είναι προβλέψιμη διπλωματικά και δεν πρόκειται να προβεί σε περίεργες ενέργειες, σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι πολύ χρήσιμη για το Ισραήλ και την επέκταση των οικονομικών του δραστηριοτήτων. Και αυτή η προσέγγιση ευνοεί την Ελλάδα όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την Κύπρο.

Και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ωφεληθεί πολύ από την πορεία που έχουν λάβει οι τουρκο-ισραηλινές σχέσει. Οι συχνές ασκήσεις μεταξύ των αντιαεροπορικών δυνάμεων της Κύπρου και της Ισραηλινής Αεροπορίας αποτελούν επιβεβαίωση αυτής της άποψης με σαφές αντιτουρκικό μήνυμα όσον αφορά τη Μεγαλόνησο. Η τουρκική πρεμούρα άλλωστε για την Κύπρο δεν έχει τελειώσει ούτε πρόκειται να τελειώσει αν μία εκ των δύο εθνοτήτων δεν επιβληθεί πλήρως απέναντι στην άλλη σε όλο το μήκος και πλάτος της νήσου. Η Ισραηλινή συνεργασία είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας μικρής αλλά ικανοποιητικής συμμαχίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο στην Καλαμάτα στην έδρα της 120ης Πτέρυγας Μάχης είναι μία τέτοια συμφωνία. Η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή συνολικά 10 ελαφρών μαχητικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Μ-346 κατασκευασμένα από την ιταλική Leonardo Aeronautics, τη συντήρηση, αναβάθμιση και υποστήριξη των αεροσκαφών Τ-6Α Texan II των Μοιρών εκπαίδευσης 361 και 361 της Πολεμικής Αεροπορίας, την παροχή συστημάτων εκπαίδευσης εδάφους και ώρες πτήσης στους εξομοιωτές και εγκατάσταση του συστήματος Embedded Virtual Avionics.

Όλα τα παραπάνω έναντι του ποσού των 1.365 δις ευρώ με χρονική διάρκεια τα 20 έτη, με το συμβόλαιο να αναλαμβάνεται από την Elbit. Η Πολεμική Αεροπορία πλέον θα μπορεί να εκπαιδεύσει επαρκώς και ακόμα πιο αποτελεσματικά τους νέους πιλότους της ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει συνεχής συνεκπαίδευση των στελεχών της Αεροπορίας με την Ισραηλινή Αεροπορία.

Η χώρα μας θα πληρώνει ανά χρόνο λοιπόν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την εκπαίδευση των πιλότων της με σκοπό όμως να καλύψει ένα μέρος των χρημάτων αυτών από την προσέλκυση και άλλων Αεροποριών που θα ήθελαν να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους. Με αυτό τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση το κράτος κερδίζουν αρκετά με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Το παράδειγμα της επένδυσης στην 120 ΠΜ και αναφέρεται ως επένδυση γιατί ως τέτοια λογίζεται από τη στιγμή που επενδύονται κονδύλια για την εκπαίδευση των πιλότων μας, είναι ένα παράδειγμα μίας καλής συμφωνίας, η οποία έχει αντίκρισμα. Και αυτή η συμφωνία επήλθε τόσο λόγω της γενικής κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής ως προς το Ισραήλ, όσο και από την επιθυμία να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα με μία αποδοτική λύση. Η Κυβέρνηση επέλεξε προφανώς, να πληρώσει 1,3 δις σε βάθος 20ετίας από το να τα δώσει τώρα μαζεμένα μέσα στην 3ετία, για να στήσει πάλι την εκπαίδευση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα χρήματα που θα επενδυθούν θα πιάσουν τόπο αλλά χρειάζεται περισσότερη απόδοση στο ποντάρισμα της συνεργασίας με το Ισραήλ. Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει την ΕΛΒΟ με την Plasan, ανέλαβαν την 120 ΠΜ, έχουν ενοικιαστεί τα Heron και θα συντηρηθούν επιπλέον 3 C-130 στο Ισραήλ, από τη στιγμή που η ΕΑΒ αδυνατεί αυτή τη στιγμή να καλύψει το έργο. Όλα τα παραπάνω έχουν πληρωθεί ή θα πληρωθούν από το ελληνικό κράτος μέχρι το τελευταίο ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί κερδίζουν με το ανάλογο αντάλλαγμα.

Πρόκειται περί μίας κλασσικής περίπτωσης  δούναι λαβείν, αλλά η Ελλάδα πρέπει μακροχρόνια να σχεδιάσει τις κινήσεις της ώστε να κερδίσει περισσότερα. Η 120 ΠΜ είναι καλό παράδειγμα εφόσον προσελκύσει για εκπαίδευση και ξένες αεροπορίες. Η μεταφορά τεχνογνωσίας στην ΕΛΒΟ για την παραγωγή οχημάτων και εξαγωγή τους, θα ήταν ευχής έργον και απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν πληρώνει μόνο αλλά κερδίζει. Αντίστοιχα, και στον τομέα των οπλικών συστημάτων η Ελλάδα θα μπορούσε  να λάβει από το Ισραήλ, πάντα με το ανάλογο αντίτιμο, συστήματα τα οποία λείπουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις ή αντικαταστάτες συστημάτων που χρήζουν αντικατάστασης λόγω παλαιότητας.

Συστήματα loitering munitions, αντιαεροπορικά μικρού και μέσου βεληνεκούς, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών, είναι μερικά από αυτά που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για να καλύψουν τις τρύπες σε σημαντικά ζητήματα. Με τη συνολική και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Τελ Αβίβ και από τη στιγμή που η εξωτερική πολιτική μας κατευθύνεται στο Ισραήλ, πρέπει η Ελλάδα να λάβει τα μέγιστα από αυτή.