• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Πολεμική Αεροπορία ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ για ακόμα μία φορά τους Τούρκους στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Πολεμική Αεροπορία ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ για ακόμα μία φορά τους Τούρκους στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

kypros_f16
Μέσα σε διάστημα 10 μηνών, η Πολεμική Αεροπορία στέλνει τα F-16 από την Κρήτη στην Κύπρο.

Την πρώτη φορά τα απέστειλε στα πλαίσια άσκησης όπου εκτελέστηκε σενάριο βομβαρδισμού και χθες τα ελληνικά “φτερά” έκανα την εμφάνισή τους στον Κυπριακό ουρανό και τελικά προσγειώθηκαν επιτυχώς στην Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο.

Τα αεροσκάφη έφτασαν στη Μεγαλόνησο ανενόχλητα αφού για ακόμα μία φορά οι Τούρκοι ελεγκτές αεράμυνας αλλά και το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ που είχαν θέσει στην περιοχή, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη διέλευση των ελληνικών μαχητικών.

Από τη στιγμή που οι Γάλλοι προσγειώθηκαν στο νησί και ανακοινώθηκε αεροναυτική άσκηση, οι Τούρκοι γνώριζαν ότι ήταν πιθανό, ελληνικά μαχητικά να μεταβούν στο νησί για συμμετοχή τους στην άσκηση αυτή.

Για ακόμα μία φορά όμως οι σχεδιαστές αεροπορικών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας αποδείχθηκαν ανώτεροι των Τούρκων με αποτέλεσμα να έχουμε την επιτυχή μετάβαση των μαχητικών μας στην Κύπρο με τα μαχητικά να είναι αθέατα και ανενόχλητα.  Έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ελληνικά μαχητικά προσγειώθηκαν στην Κύπρο. Η παρουσία των φτερών της Ελλάδας στη Μεγαλόνησο δίνει απτές αποδείξεις στους Έλληνες της Κύπρου ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν για την Ελλάδα.

Αν κάτι έλειψε πολύ το 1974 στην Κύπρο ήταν η απουσία της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία με τα F-4 και σε οριακές συνθήκες από πλευράς καυσίμων, θα μπορούσε να εκτελέσει αεροπορική προσβολή των τρομερά συγκεντρωμένων αποβατικών δυνάμεων στην περιοχή της Κυρήνειας. Η εντολή όμως δεν ήρθε ποτέ και φυσικά κανείς δε λογοδότησε γι αυτό.

Οι τυμπανοκρουσίες και τα μεγάλα λόγια περισσεύουν όταν γίνονται πράξεις προς το πραγματικό Κοινό Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας και Κύπρου. Εμπλοκή της Ελλάδας σε πόλεμο με την Τουρκία ίσως σημάνει και την εμπλοκή της Κύπρου σε πολεμική σύρραξη όπου ο ελληνισμός της περιοχής θα πρέπει να πολεμήσει και η Ελλάδα να εξασφαλίσει την απαραίτητη αεροναυτική υποστήριξη της νήσου, με τις δυσκολίες που ενέχει η προσπάθεια αυτή.

Υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση σε περίπτωση που η Τουρκία τραβήξει τελείως το σχοινί και η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.