• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Αυτά συμβαίνουν με την Τουρκία να κλιμακώνει

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Αυτά συμβαίνουν με την Τουρκία να κλιμακώνει

enoples
Οι τελευταίες εξελίξεις σε μία κρίσιμη φάση για την χώρα

Κατά τις δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου στην Βουλή, το Υπουργείο Αμύνης τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει αρκετά πολλά ζητήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την επάνδρωση των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με επιπλέον στελέχη.

Πιο αναλυτικά, το Υπουργείο τρέχει:

·         107 προγράμματα και υποπρογράμματα σε βάθος 15ετίας εκ των οποίων το 90% αφορά συντήρηση, υποστήριξη και αναβάθμιση υφιστάμενων οπλικών μέσων

·         Επίκειται αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, η οποία κατά τον Υπουργό είναι προτιμητέα μαζί με το όποιο πολιτικό κόστος σε σχέση με το εθνικό συμφέρον το οποίο κάνει επιτακτική αυτή την απόφαση.

·         Έγινε η πρόσληψη 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης(Ο.Β.Α.)

·         Έγινε αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων  κατά 516 άτομα

·         Μέσα στο 2021 θα προσληφθούν ακόμα 1600 Επαγγελματίες Οπλίτες και 1.000 Ο.Β.Α.

·         Εντός του 2021 θα γίνει η παραλαβή της ΤΠΚ Super Vita από το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία έχει καθελκυστεί και προχωρά η ολοκλήρωσή της στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

·         Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η συμφωνία με τις Η.Π.Α. για την υποστήριξη των ελικοπτέρων του Ναυτικού, S-70.

·         Απόκτηση 4 ελικοπτέρων MH-60 Romeo με ταυτόχρονη τροποποιητική συμφωνία για αλλαγή των πληρωμών, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία, για να έρθουν στην Ελλάδα όσο πιο σύντομα γίνεται τα νέα ελικόπτερα, αν όχι μέσα στο 2021, το 2022.

·         Απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με τη σύμβαση αγοράς τους να έρχεται με νόμο στη Βουλή μέχρι το τέλος του παρόντος έτους.

·         Προχωρά η απόκτηση των νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με την αναβάθμιση και παλαιότερων εξ αυτών που κατέχει στο νέο τύπο με το πρόγραμμα να βρίσκεται ήδη στο ΚΥΣΕΑ. Μέσα στις επόμενες μέρες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία.

·         Έγινε η μίσθωση των δύο ΜΕΑ Heron από το Ισραήλ μαζί με τον επίγειο σταθμό ελέγχου τους, πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το Μάιο του 2020 με το προσωπικό ήδη να εκπαιδεύεται.

·         Οι 4 νέες φρεγάτες που έχει ανακοινωθεί ότι σκοπεύει να αγοράσει η Κυβέρνηση, είναι πρόγραμμα που βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τους Επιτελείς του Γ.Ε.Ν. , των προτάσεων που του έχουν υποβληθεί και θα σταλούν στην πολιτική ηγεσία για να επιλεχθεί η τελική σχεδίαση.

·         Στο ίδιο μοντέλο προχωρά και το ζήτημα του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Π.Ν.

·         Τα πρώτα ανταλλακτικά των Mirage 2000 έχουν παραδοθεί στις Μοίρες που ανήκουν τα μαχητικά και ήδη 2 αεροσκάφη είναι διαθέσιμα.

·         Το σχέδιο νόμου για τις Προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται ήδη στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται σύντομα να βγει σε διαβούλευση και τον επόμενο μήνα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Υπουργού, μπορούμε να προβούμε σε μερικά σχόλια πάνω σε αυτές:

Η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών έπρεπε να είχε γίνει από.. πέρυσι καθώς αποτελούσε τροχοπέδη για τους διαγωνισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και εν συνεχεία της υποστήριξης των συστημάτων με τα γνωστά αποτελέσματα. Σε αυτό το ζήτημα μπορούμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση άργησε. Ωστόσο, δεν ευθύνεται μόνο ο νόμος περί προμηθειών για κάποια προγράμματα που πήραν πολύ καιρό να υλοποιηθούν, όπως το ζήτημα των ανταλλακτικών των Mirage 2000, των οποίων η σύμβαση έκανε μήνες για να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχουν και τέτοια ζητήματα τα οποία η ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να λύσει.

Η αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές  και η περαιτέρω στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με « νέο αίμα »  κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση σταθερότητα στο ζήτημα της στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και τα επόμενα χρόνια, ελπίζοντας να μην πρόκειται για ένα πυροτέχνημα.

Η σύνδεση της θητείας με το πολιτικό κόστος έχει ζημιώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και την στρατιωτική ισχύ της χώρας μας μέσω της υπο-επάνδρωσης των μονάδων. Δυστυχώς, δεν συνορεύουμε με το Βέλγιο και την Ελβετία και η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις καλές διαθέσεις των συμμάχων αλλά και στη μη δράση των Τούρκων εναντίον της χώρας μας. Η ευθύνη των πολιτικών είναι να το εξηγήσουν αυτό στην κοινωνία και να υποστηρίξουν εμπράκτως την θέση αυτή ώστε να μην υπάρχει πολιτικό κόστος σχετικά την αύξηση της θητείας για το τρομερό διάστημα των.. 3 μηνών, ίσως και παραπάνω. Να κατανοήσει δηλαδή η κοινωνία την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής. Το ίδιο ισχύει και με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 για όλους και αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει αυτό το σοβαρό ζήτημα, θα έχει κάνει μισή δουλειά.

Τα 107 υποπρογράμματα που θα τρέξουν μέσα στην επόμενη 15ετία μαζί με την υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων που εγκρίθηκε πρόσφατα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αμύνης στα 2.5 δις ευρώ για το 2021 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, δείχνει ότι κάτι κινείται. Περιμένουμε διάρκεια ανεξαρτήτως των τουρκικών κινήσεων και των διεθνών εξελίξεων στην περιοχή.