• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχεται ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ για τα άρματα μάχης Leo 2A4 του Ελληνικού Στρατού – Τί θα περιλαμβάνει

Έρχεται ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ για τα άρματα μάχης Leo 2A4 του Ελληνικού Στρατού – Τί θα περιλαμβάνει

Αναλυτικά οι αλλαγές και οι προσθήκες...

Το ΥΠΕΘΑ έχει αποφασίσει την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leo 2A4 που εξοπλίζουν επίλεκτες μονάδες του Ελληνικού Στρατού και αποτελούν, μαζί με τα Leo 2 HEL , τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού αρματικού δυναμικού.

Τα άρματα Leo 2A4 αποφασίστηκε να υποστούν ένα πρόγραμμα περιορισμένης αναβάθμισης το οποίο θα αφορά κυρίως τον ηλεκτρονικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό τους ενώ δεν περιλαμβάνεται κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης της θωράκισής τους.

Πιο αναλυτικά, στα άρματα θα εκτελεστούν οι κάτωθι αλλαγές/προσθήκες:

·         Αντικατάσταση θερμικού περισκοπίου Πυροβολητή Άρματος Μάχης. Επιδίωξη είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος με σύστημα 3ης γενιάς που θα επιτρέψει τον εντοπισμό στόχων και σκόπευση σε μεγαλύτερη απόσταση κατά την νύκτα.

·         Αναβάθμιση επικοινωνιών με εγκατάσταση συστήματος ενδοεπικοινωνίας WiSPR Evolution της INTRACOM DEFENSE. Το σύστημα, πέρα από την αποθορυβοποίηση της επικοινωνίας, στην βελτιωμένη έκδοση εξασφαλίζει δίκτυο επικοινωνίας Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (ΙΡ) που επιτρέπει την επικοινωνία χωρίς χρήση των σταθμών ασυρμάτων μεταξύ των αρμάτων σε επίπεδο Ουλαμού (ΟΥΜΑ) αλλά και με τυχόν ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ που φέρουν το ανάλογο σύστημα.

·         Συλλογή ομοιοτυπίας κινητήρα, προκειμένου αυτός να αναβαθμισθεί σε επιμέρους στοιχεία που έχουν προστεθεί στον κινητήρα των αρμάτων Leopard 2 HEL. Η παρέμβαση θα εξασφαλίσει και οικονομίες κλίμακος.

·         Αλλαγή του επανατάκτη στο πυροβόλο. Η αναβάθμιση αφορά το σύστημα επαναφοράς του πυροβόλου μετά την βολή στην αρχική θέση και κρίνεται απαραίτητη για λόγους παλαιότητος των υφισταμένων.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν αλλαγές σημαντικές, καθώς δίνουν στα άρματα μεγαλύτερες δυνατότητες στον τομέα αυτό από ότι έχουν τα  Leo 2HEL τα οποία έχουν θερμικό περισκόπιο 2ης γενιάς, το OPHELIOS.

Παρότι λοιπόν γηραιότερα και με μικρότερες δυνατότητες από τα LEO 2 HEL, τα LEO 2A4 θα έχουν καλύτερο θερμικό σκοπευτικό και επίσης, η εγκατάσταση του WiSPR Evolution στα Leo 2A4 τους δίνει κάτι που δε διαθέτουν αυτή τη στιγμή τα Leo 2HEL.

Το λογικό θα ήταν, τουλάχιστον για τα δύο παραπάνω, να γινόταν παραγγελία επιπλέον συστημάτων εκ των δύο που προαναφέρθηκαν, ώστε να γίνουν και οι ανάλογες αλλαγές και στο σύνολο των Leo 2HEL και με αυτό τον τρόπο να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες των Leo 2HEL, αλλά και να επιτευχθεί ομοιοτυπία, η οποία θα επιτρέψει ευκολία στη συντήρησή τους.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το ΓΕΣ δε θα προχωρήσει στην πιο εκτεταμένη αναβάθμιση των αρμάτων με κάποιο πακέτο, το οποίο θα προσθέτει κάποια επιπλέον θωράκιση στο άρμα με στόχο την αύξηση της επιβιωσιμότητάς του. Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί αρκετά και είδαμε και στη Συρία τι συνέβη σε αρκετά Leo 2A4 του Τουρκικού Στρατού, όταν ήρθαν αντιμέτωπα με σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα ( ATGMs ).

Είναι πιθανό ότι, εκτός από το ταβάνι των χρημάτων που διατέθηκαν γι’ αυτό το πρόγραμμα, για το οποίο δεν θα επαρκούσε μία αναβάθμιση τόσο εκτεταμένη, το ΓΕΣ ίσως θεώρησε ότι το κόστος για μία τέτοια αναβάθμιση θα ήταν αρκετά υψηλό και δε θα άξιζε τόσο με βάση την αναλογία κόστους/απόδοσης. Άλλωστε, τα o2A4 δε θα μπορέσουν να εξελιχθούν τόσο ώστε να φτάσουν στο επίπεδο των Leo 2 HEL, εντούτοις μία ικανοποιητική αναβάθμισή τους θα ήταν αρκετά χρήσιμη, άπαξ και υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Το ιδανικότερο βέβαια θα ήταν να προχωρούσε το ΓΕΣ σε αναβάθμιση των LEO 2HEL στο επόμενο επίπεδο με την προσθήκη και συστήματος αυτοπροστασίας αλλά και με την προμήθεια/ κατασκευή περισσότερων LEO 2HEL, αλλά πιθανότατα δεν θα υπάρξει η δημοσιονομική ικανότητα για κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι και το 2026.

Με πληροφορίες από doureios .com