• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά από μια στείρα δεκαετία, αυτές είναι οι αποφάσεις για την αναβάθμιση των Ε.Δ. (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά από μια στείρα δεκαετία, αυτές είναι οι αποφάσεις για την αναβάθμιση των Ε.Δ. (ΒΙΝΤΕΟ)

stratos
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πλήρωσαν το «μάρμαρο» της δεκαετίας των μνημονίων.

Ωστόσο τώρα, υπό την ολοένα και αυξανόμενη απειλή της Τουρκίας, ήρθε η ώρα για στοχευμένες παρεμβάσεις!

Στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρούν πως η συγκυρία της πανδημίας μπορεί εν τέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλαπλών ευκαιριών για ουσιαστική αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι με πρόσφατη απόφασή της, η Ε.Ε. χαλαρώνει σημαντικά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τα κράτη-μέλη οι…παράπλευρες απώλειες της πανδημίας.

Έτσι το εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ» που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αγγίζει τα 10δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία μπορεί, ελέω μίας πιο ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής, να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος ξεκινώντας μία σειρά από στοχευμένες αναβαθμίσεις παντός είδους υλικών, όπλων, οχημάτων ακόμη και αεροσκαφών.

Γεραπετρίτης: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των Ε.Δ.»

«Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους, να είμαστε κοντά στα χαμηλά στρώματα και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αυτό είχε δηλώσει προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών.

Κινούμενος στη γραμμή Σταϊκούρα περί άμεσης εύρεσης πόρων για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποκάλυψε πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με αρκετές δυνάμεις για την υλοποίηση φιλόδοξων προγραμμάτων:

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Αν και ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε την είδηση για συμφωνία με τη Γαλλία για την άμεση απόκτηση μαχητικών Rafale, τόνισε πως αυτό που προέχει είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση του ελληνικού στρατεύματος ΚΑΙ ως προς τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ.

«Βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, βασιζόμαστε σε δύο πυλώνες με πρώτο την επιχειρησιακή ετοιμότητα με ισχυρό σχέδιο ανάσχεσης από τις ένοπλες δυνάμεις που ξεκίνησε από την εμβληματική στιγμή του Έβρου, και δεύτερο τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας μας με την πίεση να ασκείται μονομερώς στην Τουρκία. Η χώρα μας έχει παράσταση επιχειρησιακής ικανότητας και πραγματική ισχύ. Έχουμε ισχυρή ανάσχεση και σε θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο και ισχυρή διπλωματία. Ο χρόνος που περνάει καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την συνετή ελληνική στάση και την πειρατική τουρκική στάση κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας στο εξωτερικό».

.

1,5δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν άμεσα τους επόμενους μήνες

Με άνωθεν μάλιστα εντολή, από το συνολικό διαθέσιμο ποσό των 10δισ. ευρώ, περίπου 1,5δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν τους επόμενους μήνες για την αγορά χρήσιμων ανταλλακτικών, βλημάτων και τορπιλών.

Μάλιστα τα πρώτα που θα επωφεληθούν από την αγορά ανταλλακτικών φαίνεται να είναι τα μαχητικά Mirage, εξέλιξη που θα αυξήσει τη διαθεσιμότητά τους και συνεπώς την υπεροπλία της Ελλάδας στους αιθέρες.

Παράλληλα ως απόλυτη προτεραιότητα έρχεται η αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου 214.

.

10 Σεπτεμβρίου η κρίσιμη ημερομηνία για το ελληνο-γαλλικό deal

Εφόσον όλα πάνε καλά, στις 10 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κορσική η Σύνοδος των Χωρών του Νότου, Ελλάδα και Γαλλία σε επίπεδο ηγετών δεν αποκλείεται να δώσουν τα χέρια σε μία έστω και προφορική συμφωνία για τα εξοπλιστικά.

Αν και μέχρι στιγμής αυτό δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα πολιτικά χείλη, εντούτοις φουντώνουν οι φήμες για απόκτηση τουλάχιστον 10 γαλλικών μαχητικών Rafale, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η αναθέρμανση των συζητήσεων για την απόκτηση φρεγατών Belharra.

Το κόστος αλλά και ο χρόνος παράδοσης θα καθορίσουν τα πάντα.

Οι επόμενες βδομάδες θα καθορίσουν και το αν οι αυτές συζητήσεις ,που πληροφορίες θέλουν να έχουν φτάσει μέχρι και στη σύνταξη προσυμφώνου, εν τέλει μετουσιωθούν σε διμερή συμφωνία παράδοσης οπλικών συστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα ερωτήματα που γεννώνται για τη χαμένη δεκαετία του 2010, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως οι τωρινές συγκυρίες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σε διπλωματικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο θα συντείνουν στην ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων κατά το δυνατόν περισσότερο.

(φωτο:eurokinissi)