• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιτέλους λύση για τα πολύτιμα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού (vid)

Επιτέλους λύση για τα πολύτιμα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού (vid)

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος ενέκρινε την εξουσιοδότηση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της τροποποίησης Νο. 6 της σύμβασης 034Α/03 της προμήθειας των ελικοπτέρων ΝΗ-90.

Με την υπογραφή της 6ης και ευελπιστούμε ότι θα είναι και η τελευταία, τροποποίηση της σύμβασης, επιλύονται τα διάφορα προβλήματα που υπήρχαν για την αποδοχή των τελευταίων 6 ελικοπτέρων τα οποία έχουν κατασκευαστεί και βρίσκονται αποθηκευμένα σε γαλλικό έδαφος καθώς επίσης και για την υποστήριξη των ελικοπτέρων.

Λόγο διαφόρων παλινωδιών της ηγεσίας του ΥΠΑΜ την εποχή που Υπουργός Αμύνης ήταν ο κ. Καμμένος, τα 6 ελικόπτερα δεν παραλήφθηκαν ποτέ από το Στρατό και ενώ το 2014 το πρόγραμμα είχε κόστος 75.5 εκ. ευρώ, αυτό ανέβηκε σε πάνω από 120 εκ. ευρώ  λόγω και του επιπλέον ποσού.. αποθήκευσης που έβαλαν οι Γάλλοι για τα 6 ελικόπτερα που αρνήθηκε να παραλάβει η ελληνική πλευρά.

Η μη υποστήριξη των ελικοπτέρων που βρίσκονταν ήδη σε υπηρεσία σήμαινε ότι τα 14 παραληφθέντα και ακριβοπληρωμένα ελικόπτερα στέκονται ακίνητα στα Μέγαρα με μόνο ένα να έχει θεαθεί και άρα επιχειρησιακό. Με την τροποποίηση της σύμβασης θα ξεκινήσει η ροή ανταλλακτικών και των κατάλληλων εργαλείων για να αρχίσουν τα ελικόπτερα να βρίσκονται πάλι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συνολικά 20 ΝΗ-90 είχε παραγγείλει η χώρα μας για αν καλύψει τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς  ως προς την αερομεταφορά. Με πλήρωμα 3 ατόμων και δυνατότητα μεταφοράς 20 ακόμα με πλήρη φόρτο μάχης τα ελικόπτερα  με την εμβέλεια των 800 χλμ και υψηλή τους ταχύτητα, μπορούσαν να μεταφέρουν αρκετό κόσμο σε σημεία που χρήζουν άμεσης υποστήριξης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από τα 20 ελικόπτερα, τα 4 είναι της έκδοσης Ειδικών Επιχειρήσεων, προοριζόμενα για την αντίστοιχη μονάδα του Στρατού.